INFONET-468X60-BANNER

Program za revitalizaciju zapuštenih industrijskih kompleksa

05.07.2019. | Tanjug

Država će u naredna tri meseca doneti akcioni plan koji će definisati konkretne korake za početak realizacije Strategije održivog urbanog razvoja do 2030. godine, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije. Nakon toga, do oktobra ili novembra ove godine, biće jasno definisano šest programa za revitalizaciju velikih braunfild lokacija u zemlji, odnosno, zapuštenih industrijskih kompleksa.

Kako je pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić rekao, donošenje ovih dokumenata će omogućiti lokalnim samoupravama da dobiju dodatni novac iz pretpristupnih fondova za „oživljavanje" ovih objekata.

Braunfild lokacije su mesta na kojima je već izgrađen objekat, postoji određena infrastruktura, ali su proteklih decenija zapuštene, kao što su magacini, hale, industrijske zgrade. U svetu je trend da se na tim lokacijama prave umetničke četvrti, stambeno-poslovni objekti, restorani, galerije i drugo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Braunfild lokacije se po pravilu nalaze u „kvalitetnim“ zonama, gde postoji tražnja za izgradnjom, a, sa druge strane, one naružuju izgled naših gradova - kaže Milić.

Strategija će omogućiti i da se napravi čitava transformacija gradova, da se čitavi blokovi i gradske četvrti rekonstruišu i revitalizuju. Njime će se promovisati i koncept urbane mobilnosti, odnosno poboljšanja javnog gradskog prevoza, pešačkih zona, kao i trasa kojima se kreću električna vozila.

Srbija je prvi put donela ovakav dokument, koji je, prema Milićevim rečima, važan sa stanovišta osposobljavanja naših gradova i gradskih naselja da na drugačiji način planiraju svoj razvoj, a na osnovu korišćenja međunarodnih fondova. Strategija po sektorima pokriva nekoliko oblasti na nacionalnom nivou: održiv ekonomski rast, odnosno urbana ekonomija i finansije; održive urbane strukture i racionalno korišćenje zemljišta; inkluzivni urbani razvoj; demografske promene i stanovanje; saobraćaj i tehnička infrastruktura; životna sredina i klima, i kulturno nasleđe i urbana kultura.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;