Program za revitalizaciju zapuštenih industrijskih kompleksa

05.07.2019. | Tanjug

Država će u naredna tri meseca doneti akcioni plan koji će definisati konkretne korake za početak realizacije Strategije održivog urbanog razvoja do 2030. godine, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije. Nakon toga, do oktobra ili novembra ove godine, biće jasno definisano šest programa za revitalizaciju velikih braunfild lokacija u zemlji, odnosno, zapuštenih industrijskih kompleksa.

Kako je pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić rekao, donošenje ovih dokumenata će omogućiti lokalnim samoupravama da dobiju dodatni novac iz pretpristupnih fondova za „oživljavanje" ovih objekata.

Braunfild lokacije su mesta na kojima je već izgrađen objekat, postoji određena infrastruktura, ali su proteklih decenija zapuštene, kao što su magacini, hale, industrijske zgrade. U svetu je trend da se na tim lokacijama prave umetničke četvrti, stambeno-poslovni objekti, restorani, galerije i drugo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Braunfild lokacije se po pravilu nalaze u „kvalitetnim“ zonama, gde postoji tražnja za izgradnjom, a, sa druge strane, one naružuju izgled naših gradova - kaže Milić.

Strategija će omogućiti i da se napravi čitava transformacija gradova, da se čitavi blokovi i gradske četvrti rekonstruišu i revitalizuju. Njime će se promovisati i koncept urbane mobilnosti, odnosno poboljšanja javnog gradskog prevoza, pešačkih zona, kao i trasa kojima se kreću električna vozila.

Srbija je prvi put donela ovakav dokument, koji je, prema Milićevim rečima, važan sa stanovišta osposobljavanja naših gradova i gradskih naselja da na drugačiji način planiraju svoj razvoj, a na osnovu korišćenja međunarodnih fondova. Strategija po sektorima pokriva nekoliko oblasti na nacionalnom nivou: održiv ekonomski rast, odnosno urbana ekonomija i finansije; održive urbane strukture i racionalno korišćenje zemljišta; inkluzivni urbani razvoj; demografske promene i stanovanje; saobraćaj i tehnička infrastruktura; životna sredina i klima, i kulturno nasleđe i urbana kultura.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...