INFONET-468X60-BANNER

Građevinska komora Srbije traži da 50% radova na izgradnji infrastrukture pripadne domaćim firmama

28.06.2019. | Beta

Stranim kompanijama ne treba političkim dogovorima i bez tendera poveravati izgradnju infrastrukturnih objekata u Srbiji, smatra potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić i dodaje da će to potpuno uništiti domaću građevinsku operativu, kao i da domaće građevinske firme traže da 50% radova na izgradnji infrastrukture pripadne njima i da se obezbede uslovi tendera da na njima mogu da konkurišu.

On je povodom polemike u javnosti oko izgradnje Moravskog koridora od Pojata do Preljine, dužine 110 kilometara, koji bi trebalo da radi američka firma Behtel, rekao da je ta praksa dovođenja stranih firmi uvedena 2000. godine.

Memorandum o razumevanju i saradnji sa Behtelom na izgradnji deonice od Pojata do Preljine duge 110 kilometara potpisan je u oktobru prošle godine, a maksimalna vrednost te investicije je, kako je najavljeno, 800 mil EUR.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je na pitanje zašto se to radi bez tendera odgovorila da Srbija ima strateške ugovore sa više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgrađeno mnogo pruga i puteva.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rodić je rekao da se, i kada se raspišu tenderi za izgradnju nekih infrastrukturnih objekata, traže uslovi koje domaće firme ne mogu da ispune, pre svega da imaju milionske prihode.

- Behtel nije izvođač radova, već konsultanska kuća koja će angažovati neku stranu firmu za izgradnju, a ta će angažovati domaću, pa tako izgradnja infrastrukturnih objekata košta mnogo, a domaće firme dobiju malo - rekao je Rodić.

Dodao je da „stranci neće da zabodu lopatu, a da na realnu cenu ne zaračunaju još 25% do 30%".

Tvrdi da je domaća građevinska industrija počela da propada od 2000. godine, kada je država počela da angažuje strane kompanije.

- Te firme, kao glavni izvođači radova, tako čuvaju licencu, a za radove angažuju naše firme i radnike plaćaju 2,5 EUR, a strance 24 EUR do 28 EUR - rekao je Rodić.

Istakao je da strane firme angažuju i domaće institute kao projektante, ali da nadzor poveravaju strancima. Domaće firme kao podizvođači ne mogu, kako je naveo, da dobiju licencu za glavne izvođače i tako obezbede uslov za rad u inostranstvu.

Predstavnik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić rekao je, kako je preneo Istinomer, da je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović svojim odgovorom priznala da je, kada je reč o Memorandumu sa Behtelom, to politička odluka. Takođe je dodao i da je „sporno to što se opet ulazi u velike poslove bez raspisanog javnog poziva i da je to postala praksa za velike projekte".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;