INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pitanje energetske efikasnosti je prioritet za Grad Beograd

11.06.2019. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je juče (10.06.2019) u Starom dvoru stručni skup „Nedelja energije” pod sloganom „Budućnost je u održivoj energiji” koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava do 14. juna na više lokacija u pestonici.

On je istakao da je pitanje energetske efikasnosti prioritet za Grad Beograd.

- Zbog toga su sve mere i podsticaji fokusirani na podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja energije, a ciljevi postavljeni u kontekstu štednje, jer se na svakih 50 investiranih u energetsku efikasnost ostvaruje ušteda od jedan kilovat čas - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da Grad Beograd godišnje izdvaja oko 110 miliona evra za potrošnju energije objekata u javnom sektoru i podvukao da bi veća ulaganja u taj sektor omogućila uštede od 40 odsto, tačnije oko 44 miliona evra.

- Prioriteti će u narednom periodu biti podizanje svesti građana u uštedi energije u stambenim zgrada, kao i da svi javni objekti budu energetski efiksani. Dobar primer je rekonstruisana Zelena garaža na Obilićevom vencu, prva takvog tipa u ovom delu sveta, koja je nominovana za prve tri zelene garaže u Evropi - ukazao je Vesić.

On je podsetio da je u toku i realizacija projekta na sanaciji deponije u Vinči, koja se realizuje iz javno-privatnog partnerstva najvećeg u Srbiji.

- Verujem da ćemo kao Grad Beograd do kraja septembra biti u prilici da izdamo građevinsku dozvolu za pokretanje ovog projekta, čija je vrednost oko 330 miliona evra - najavio je zamenik gradonačelnika.

Sekretarka Jandrić je, ispred organizatora skupa, navela da je ovaj skup organizovan za stručnu javnost, ali i za građanstvo. Ona se nadovezala na izlaganje zamenika gradonačelnika i najavila energetsku sanaciju stambenih zgrada, kako bi se prešlo obračunavanje grejanja po utrošenoj energiji. Takođe da je u toku i preuzimanje stubova javne rasvete u nadležnost Grada od EPS-a, u saradnji sa Ministarstvom energetike.

Ministar Antić je ukazao da je to ministarstvo ulaže velike napore u modernizaciju naših postojećih sistema i očuvanje energetske bezbednosti. Ministarstvo je u proteklom periodu uradilo energetsku sanaciju na 53 objekta širom Srbije, i rezultati na uštedi u finalnoj potrošnji su 40 procenata, zaključio je Antić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;