INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niš prvi "pametni grad" u Srbiji

21.05.2019. | J. Subin - D. Matović | Novosti

Senzori koji navode vozače na parking-mesto, digitalno praćenje kontejnera koje pokazuje kada su puni, daljinsko detektovanje kvara na vodovodu, sistemi koji očitavaju potrošnju energije i sl. nisu daleka budućnost. Sve bi ovo moglo da zaživi, barem delimično kod nas, a Niš bi trebalo da bude prvi „pametni grad" u Srbiji, ali i u regionu.

Projekat „pametnih gradova" jedan je od sporazuma nedavno potpisanih u Pekingu sa kompanijom Huawei, a u ime Srbije parafirao ga je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Projekat će obuhvatati najveće gradove u zemlji Beograd i Novi Sad, a njegova realizacija počeće u Nišu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Odabrali smo Niš za pilot-projekat jer bi bilo skupo da se eksperimentiše u Beogradu. Nišlije bi trebalo da definišu tri servisa koji su od koristi za građane, da izaberu da li će to biti saobraćajna signalizacija, parking mesta, kontrola vodomera, javna rasveta... Kada vidimo kako funkcionišu, razvićemo ih i u drugim gradovima. Dogovorili smo se da predstavnici Huawei-a dođu sledećeg meseca i tada ćemo znati koliko bi koštali ti servisi. Telekom bi bio zadužen za infrastrukturu, dok bi Huawei najverovatnije bio izvođač radova - kaže ministar Ljajić.

„Pametni grad" podrazumeva izgradnju mreže predajnika i razvoj informacionog sistema koji treba da omogće ekonomičnu primenu različitih servisa. „Pametni gradovi" koriste takozvane Internet of things (IoT) uređaje, poput senzora, svetla i brojila za prikupljanje i analizu podataka.

Projekat uključuje i niz novina u upravljanju sistemima koji su od značaja za funkcionisanje komunalnih preduzeća, poput, recimo, daljinskog očitavanja potrošnje. U „pametnim gradovima" se može daljinski kontrolisati centralno grejanje, ali i javne garaže i saobraćaj, što vodi smanjenju broja prekršaja, kako za vozače, tako i za pešake. Nove tehnologije pojednostavljuju i unapređuju svakodnevni život građanima, a običan grad se pretvara u digitalni centar.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;