INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija i uređenje saobraćajnica u centralnoj gradskoj zoni

04.04.2019. | Beoinfo

Gradski sekretar za investicije Luka Petrović najavio je predstojeće veće radove na rekonstrukciji i uređenju saobraćajnica u centralnoj zoni Beograda. Kako je precizirao, reč je o ulicama Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, tačnije o potezu od Ruzveltove do Ulice Tadeuša Košćuška, u dužini od skoro tri kilometra, uključujući i raskrsnicu Cara Dušana - Tadeuša Košćuška i uređenje platoa u zoni raskrsnice ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve.

- Projekat rekonstrukcije i uređenja saobraćajnice obuhvata saobraćajne površine, komunalnu infrastrukturu, tramvajske koloseke i kontaktnu mrežu. Predviđena je i kompletna rekonstrukcija svih instalacija - elektroenergetske, vodovodne, kišne kanalizacije, te saobraćajne signalizacije. Na svim raskrsnicama biće postavljene kamere za video monitoring. Planirana je i nova kontaktna mreža, novi stubovi kontaktne mreže predviđeni su i za postavljanje svetiljki javnog osvetljenja, na svakom stubu po dve, a nova rasveta je LED. Na platou u Palmotićevoj ulici predviđena je ambijentalna rasveta - naveo je Petrović.

Projektom ozelenjavanja zaštićena su postojeća stabla, a drvoredi će biti dopunjeni na mestima gde su sadna mesta bila prazna. Predviđeno je i zaštitno oivičenje sadnih jama, odnosno otvora za stabla u zastoru, sa dva niza granitne kocke, radi dodatnog osiguranja od vozila, u zoni parking prostora, dodao je Petrović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kad je reč o saobraćajnoj signalizaciji, 21 raskrsnica je semaforizovana. Semaforska signalizacija će raditi u adaptibilnom režimu rada svetlosnih signala. Trotoari i pešački prelazi projektovani su u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekta, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Na mestima za parkiranje vozila koje koriste osobe sa invaliditetom, izlaz je obezbeđen spuštanjem rampe, a ukupan broj parking mesta je 21. Na trotoarskim površinama projektovane su staze za slabovide, od kamenih taktilnih ploča. Završni sloj na trotoaru i parkingu rađen je od kamenih ploča i kamenih ivičnjaka za oivičenje.

- Predviđeno je da ukupno trajanje radova iznosi dvesta dana, a radiće se po deonicama, uz izmene režima saobraćaja ili zatvaranje. Deonice su sledeće: 1. Ruzveltova – Starine Novaka, 2. Starine Novaka – Takovska, 3. Takovska – Bulevar despota Stefana, 4. Bulevar despota Stefana – Francuska, 5. Francuska – Kralja Petra i 6. Kralja Petra – Tadeuša Košćuška – istakao je Petrović.

Radovi se izvode istovremeno na po dve deonice po sledećem redosledu: prvo, deonica 3 i 4 (predviđen rok 70 dana), drugo, deonica 2 i 5 (65 dana) i treće, deonica 1 i 6 (65 dana). Pojedine deonice na kojim se izvode radovi biće potpuno zatvorene za saobraćaj, osim raskrsnica Takovska, Bulevar despota Stefana, Francuska, Dobračina i Kralja Petra. One će biti zatvorene znatno kraće od deonice kojoj pripadaju, s obzirom da će se koloseci u raskrsnicama postavljati u prefabrikovanim betonskim pločama, čime se postiže brži završetak radova na njihovoj rekonstrukciji, pojasnio je Petrović.

Izvođač radova je grupa ponuđača koju čine Colas Rail, Francuska - nosilac posla, i Energoprojekt-niskogradnja A.D., Beograd - član grupe ponuđača.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;