INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže, jedan od najvažnijih zadataka

21.03.2019. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je juče (20.03.2019) radove na izgradnji kanalizacione mreže u Batajnici. On je tom prilikom podsetio da približno trećina građana Beograda nema priključak na kanalizaciju, zbog čega je izgradnja kanalizacione mreže jedan od najvažnijih zadataka.

- Posebno sam zadovoljan što smo počeli sa izgradnjom nedostajuće kanalizacije u Batajnici, koja delom ima kanalizacionu mrežu, ali širenje naselja nije proporcionalno ispraćeno izgradnjom kanalizacione mreže. Neprijatno je u 21. veku govoriti o izgradnji kanalizacije, ali to je situacija koju smo zatekli. Radovi su počeli u oktobru prošle godine, a trebalo bi da budu završeni do decembra 2019. godine. Reč je o oko 5,4 kilometra kanalizacione mreže, a do sada je završeno oko 800 metara. Nastavićemo sa radovima kako bi se na gradski kanalizacioni sistem priključila domaćinstva koja do sada nisu imala tu mogućnost - rekao je Vesić.

On je naveo i da je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija završilo tender za projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda, što je za ovo naselje veoma važno.

- Kada bude završen projekat, nadam se da ćemo već sledeće godine uspeti da raspišemo tender za izgradnju tog postrojenja. To će biti druga fabrika za preradu otpadnih voda, pošto ćemo prvu, u Velikom selu, raditi sa kineskim partnerima na osnovu memoranduma koji su potpisali predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping. Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema, od kojih je jedan batajnički, gde će otpadne vode iz ovog i okolnih naselja biti prečišćavane u fabrici i vraćane u prirodu. Osim Batajnice i Velikog sela, biće izgrađene još tri fabrike za preradu otpadnih voda i na taj način ćemo, pre svega, rešiti problem kanalizacije u Beogradu, ali i sprečiti da sve otpadne vode završe u Savi i Dunavu, što je sada slučaj. Imamo više od 130 ispusta kanalizacije u Savu i više od sto u Dunav, zbog čega je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda naš prioritet. Nedopustivo je da zagađujemo reke iz kojih dobijamo vodu za piće i taj problem moramo da rešimo - ukazao je Vesić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;