INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dogovorena trasa auto-puta Sarajevo-Beograd

27.02.2019. | eKapija

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se juče (26.02.2019) o konačnoj trasi celine auto-puta i brzog puta Sarajevo-Beograd.

- Usaglasili smo se da jedinstvena deonica bude zvanično predložena i biće ucrtana na kartu u narednih sedam dana, nakon čega će biti puštena na dalje usvajanje - rekao je Dodik na konferenciji za medije posle sastanka. Takođe je dodao i da će se trasa kretati od Rače preko Bijeljine pa preko Brčkog i Lončara i spustiti se prema Sarajevu, odakle se ide na Pale, Rogaticu i Višegrad gde se pravi konekcija za Goražde, dok će se sa Srbijom spojiti kod Vardišta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Deo između Sarajeva i Višegrada gradiće se u profilu brzog puta, dok deo u Federaciji ostaje na volju entitetskim vlastima.

Dodik je informisao novinare da ceo projekat košta blizu 3 mlrd EUR, a na cenu će uticati desetine tunela i mostova. On je podsetio da će Srbija svoj deo auto-puta početi graditi u junu prema Kuzminu, odnosno između Beograda i Semberije.

Ono što je takođe bitno jeste pozitivna funkcija celine auto-puta od Gradiške do Višegrada, a to je direktna konkurencija auto-putu kroz Slavoniju.

- Ukoliko trasa od Bosanske Gradiške preko Doboja prema Sarajevu i Višegradu bude stavljena u funkciju auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bi bio kraći za 200 kilometara i to je šansa. A i deo odgovora za one koji budu protiv takve ideje - rekao je Dodik.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;