INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predstavljen projekat mosta u centru Novog Pazara

25.02.2019. | S. Novosel | Danas

Izgradnjom novog mosta u centru Novog Pazara počinje rešavanje problema saobraćajne regulacije u gradu, zaključeno je na prezentaciji projekta za izgradnju novog mosta i kružnog toka, koja je održana u Upravi grada. Projektna kuća Gramont iz Novog Sada godinu dana je radila na projektu izgradnje ovog mosta. Pred njima je bio zahtevan zadatak da ovaj kapitalni objekat uklope u ambijentalnu celinu, jer spaja novi i stari deo grada i predstavlja saobraćajnu „žilu kucavicu“.

O važnosti ovog objekta najbolje ilustruju podaci, koje su projektanti saopštili, je da kroz centar grada dnevno prolazi 33 hiljade pešaka i 22 hiljade vozila. Finalna verzija projekta biće završena do kraja juna, kada bi trebalo da bude prezentovana predsedniku Turske Redžepu Taipu Erdoganu, čiji dolazak se tada očekuje u Srbiju i Novi Pazar.

Idejno rešenje za novi most u Novom Pazaru (Gramont, preuzeto sa RTV Novi Pazar)

Most u centru grada poznat je kao Velika ćuprija i povezuje novi deo grada sa Starom čaršijom, kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i nalazi se podno gradskog bedema. Na stručnjacima je bilo da pronađu rešenja koja će zadovoljiti kriterijume ambijenta i potrebe pešaka i vozača. U poslednjih desetak godina, ovaj most se nalazi na spisku kapitalnih investicija.

Izgradnju novog mosta u centru grada finansiraće Turska agencija za razvoj (TIKA). Realizacija je dogovorena, u oktobru 2017. godine. Tada je rečeno da će turski donatori finansirati izgradnju dva mosta u centru Novog Pazara, ovaj za koji se projekat završava i još jedan, uzvodno uz reku Rašku, iznad hotela „Vrbak“ i da će u njihovu izgradnju biti utrošeno 1,2 miliona evra.

Prema poslednjim informacijama, izgradnja drugog mosta je neizvesna, jer ne postoji saglasnost preduzeća Srbija vode.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;