INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radovi na uređenju centra Niša sredinom godine

20.02.2019. | S. Marković | Južne vesti

Početak radova na Trgu kralja Milana, koji bi prema raspisanom tenderu Nišlije trebalo da koštaju oko 2 miliona evra, u gradskom Sekretarijatu za investicije najavljuju za sredinu godine. Ipak, Tvrđavski most na Nišavi na rekonstrukciju će morati još da čeka, jer zbog loše dokumentacije, za njega i dalje nema građevinske dozvole.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Popločavanje bordo granitnim pločama samog centra Niša, kao i prostora ispred Gradske kuće i „bugarskog parkinga”, koji će biti zatvoreni za saobraćaj, predviđeno je višemilionskom javno nabavkom. Izvođač bi konačno trebalo da bude poznat 5. marta.

Sekretar Sekretarijata za investicije Vanča Dimitrov kaže da bi radovi mogli da počnu kada tender bude sproveden, odnosno sredinom godine.

Ipak, Tvrđavski most na Nišavi, čija je rekonstrukcija takođe predviđena ovim projektom, na novi izgled će morati još da čeka. Razlog je to što za njega još nema građevinske dozvole.

Dimitrov objašnjava da je zahtev za dozvolu odbijen zbog proceduralnih stvari i da će javna nabavka za most biti raspisana tek nakon dobijanja dozvole.

- Javna nabavka je odvojena za most. Ona još nije puštena. Odvojena je jer će se na mostu raditi neki drugi radovi, koji su specifični i nisu baš vezani za radove na Trgu. To što nije usaglašeno će da bude usaglašeno. Recimo, licencu nisu predložili i još neke proceduralne stvari. Kad bude izdata građevinska dozvola, biće raspisana javna nabavka - ističe Dimitrov.

Međutim, prema planu javnih nabavki Gradske uprave za 2019. godinu, taj tender uopšte nije predviđen.

Inače, posebnom javnom nabavkom biće izgrađena i fontana u obliku krsta na sadašnjem parkingu kraj Nišave.

Iako je javna nabavka i dalje u toku, Direktor direkcije za izgradnju Nebojša Lović nedavno je izjavio da će granitne ploče za popločavanje Trga kralja Milana najverovatnije biti kupljene od kineske firme. Lovićeve informacije o izvođaču, pre nego što je uopšte moguće da bude poznat, u Direkciji pripisuju nečemu što je on čuo na izvesnom kolegijumu.

- Po rečima našeg direktora na kolegijumu je bila prisutna tema na kojoj se govorilo da granit koji je potreban za Trg kralja Milana se može nabaviti iz Kine, tako vođen tom informacijom verovatno je izjavio da je moguća nabavka granita iz Kine. Kao sto vam je već poznato, u javnoj nabavci nije precizirano koje države imaju nalazišta traženog granita. Prema tome, nema nikakvog prejudiciranja, jer se radi o informaciji koju je direktno dobio - navode u Direkciji za izgradnju.

Podsetimo, Tvrđavski most je 2016. godine zatvoren za saobraćaj. Početkom 2018. najavljena je rekonstrukcija trga, a Građevinsko-arhitektonski fakultet i Zavod za urbanizam su radili projekte.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;