INFONET-468X60-BANNER

Zemunsko naselje Retenzija dobija novi izgled

05.02.2019. | Blic

Zemunsko naselje Retenzija (Blok 9b) na granici sa Novim Beogradom uskoro bi moglo da dobije novi izgled, imajući u vidu da je otvoren javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije ovog područja.

Kako se navodi na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je i naručilac izrade gorenavedenog plana, opšti ciljevi njegove izrade su definisanje javnog interesa, unapređenje postojeće saobraćajne mreže, čuvanje i unapređenje postojećih zelenih i saobraćajnih površina, smanjenje deficita parking mesta i uvođenje urbanog reda i unapređenje urbaniteta prostora. Površina plana iznosi oko 22 hektara.

Osnovna ograničenja prostora tokom izrade nacrta plana, dodaje se u saopštenju, bili su veliki broj neplanski izgrađenih objekata komercijalne i mešovite namene, objekat retenzije sa antenskim stubovima mobilne telefonije, objekti izgrađeni na trasi postojeće infrastrukture i visok nivo podzemnih voda.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pored površina za stanovanje, planom se predviđa izgradnja objekata i kompleksa javnih službi. Prema ukupnom broju stanovnika planira se izgradnja dve predškolske ustanove za prijem oko 650 dece predškolskog uzrasta, dok će deca školskog uzrasta koristiti kapacitete postojećih osnovnih škola u okruženju.

Zelena površina na objektu retenzije, površine oko 1,5 hektara, planirano je da ima dvojaku funkciju – hidrotehničku i rekreativnu. Iznad retenzije neće biti dozvoljena izgradnja objekata, saobraćajnica ili parkinga, a biće dozvoljena izgradnja sportskih sadržaja – igrališta i terena za rekreativni sport (košarku, mali fudbal, odbojku), a koji nisu pokriveni ili zatvoreni.

Osim primarne i sekundarne saobraćajne mreže, planom se predviđa rekonstrukcija vodovodne mreže u skladu sa važećim standardima i propisima. S obzirom da na širem području već postoje recipijenti kanalizacionog sistema, planira se postavljanje sekundarne kanalizacione mreže u javnim površinama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;