INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija i Republika Srpska grade dve hidroelektrane na Drini

28.01.2019. | Beta

Ministri energetike Srbije i Republike Srpske Aleksandar Antić i Petar Đokić izjavili su da su dve zemlje spremne za izgradnju HE Foča i Paunci na Drini. Ukupna vrednost procenjena je na oko 245 miliona evra. Antić je novinarima rekao da su projekti izgradnje HE „Foča" i „Paunci" važni za jačanje ekonomskih odnosa Srpske i Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Energetika je jedna od najvažnijih komponenti i zato smo posvećeni realizovanju zajedničkih ciljeva i projekata. To je u interesu naše saradnje i energetskog jačanja Srpske, ali i Srbije - istakao je on nakon susreta u Banja Luci. Antić je posle sednice Mešovitog energetskog komiteta Srpske i Srbije čestitao predstavnicima Vlade Srpske i resornog ministarstva na efikasnom radu na tom projektu.

U narednih sedam do 10 dana biti potpisan ugovor o koncesiji, nakon čega počinju da teku rokovi za osnivanje zajedničkog koncesionog preduzeća sa Elektroprivredom Srbije.

- Za to smo potpuno spremni i dovoljno smo finansijski snažni da zajednički iznesemo prve korake u vezi sa projektom, a da nakon toga obezbedimo finansiranje kako bi se projekat potpuno realizovao. Reč je o ozbiljnoj investiciji - rekao je Antić. Ministar energetike Petar Đokić je rekao novinarima bi HE „Foča" trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE „Paunci" 43,25 megavata.

On je rekao i da je Vlada Republike Srpske juče Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) dodelila koncesije za izgradnju i korišćenje tih hidroelektrana. - ERS će uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije, s ciljem da Srpska i Srbija izgrade ove energetske objekte - rekao je Ðokić. Odnosi u okviru tog zajedničkog preduzeća biće naknadno uređeni i to na principu definisanja udela Srpske i Srbije. Prema njegovim rečima, Srbija bi u prvoj fazi projekta trebalo da ima 51 odsto, a Srpska 49 odsto udela u dve HE.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;