SFSOPLATE-468X60-BANNER

Novi glavni trg i novi centar Beograda

04.01.2019. | Tanjug

Plato ispred stare železničke stanice, prema planovima gradskih vlasti, biće pretvoren u novi centar grada.

Ideja gradskih čelnika je da to bude novi glavni trg srpske prestonice, odnosno centar grada. Kako će tačno izgledati taj deo grada znaće se 31. januara, kada će biti objavljeni rezultati nedavno raspisanog konkursa za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

Zgrada nekadašnje železničke stanice najverovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja potpuno preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, rekao je za Tanjug gradski urbanista Milutin Folić, koji je i jedan od članova žirija tog konkursa. 

Na platou iza železničke stanice planirana je izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture, pojasnio je i dodao da će saobraćaj, nakon uređenja, ići po "obodu" trga, uz bolnicu "Sveti Sava" i hotel "Beograd", dok će ostali deo biti pešački, uz zadržavanje postojećih trasa tramvajskog saobraćaja. 

Ilustracija (www.pixabay.com)

"Ovaj trg, koji sada deluje izuzetno neugledno, postaće pandan Trgu republike i jasan znak da Beograd silazi ka rekama i konačno koristi svoj najveći prirodni potencijal, a to su Sava i Dunav", istakao je Folić. 

Ljubitelje biciklizma svakako će obradovati vest da će, osim uređenja Savskog trga, potpuno biti rekonstruisana i Savska ulica koja će, između ostalog, dobiti i biciklističke staze.

"Imaće trotoare i sa desne strane, koje danas nema, biciklističke staze, drvorede i sve ostalo što taj rang saobraćajnice treba da ima", naveo je Folić i dodao da će biti obnovljena i zgrada "Pošte" u Savskoj ulici, sagrađena davne 1928. godine. 

Ta zgrada će, pojasnio je, imati novu namenu, a prema planu može biti pretvorena u objekat za kulturne sadržaje, kreativnu industriju, hotel ili kancelarijski prostor. 

"Očekujemo da bi Savski trg, s obzirom na to da se radi o uređenju jedne javne površine, mogao da bude u većoj meri gotov u toku 2019. godine i da ćemo već u drugoj polovini te godine šetati novim glavnim trgom naše prestonice", istakao je Folić.

Uređenje Karađorđeve ka Savskom trgu

Kada je reč o Karađorđevoj ulici, čija je rekonstrukcija u delu od Beton hale do Brankovog mosta počela u novembru ove godine, Folić kaže da će ta saobraćajnica biti obnovljena i na potezu od Brankovog mosta prema Savskom trgu. 

Osim toga, dodao je, planirana je obnova i čuvenog “Bristola” - jednog od najstarijih beogradskih hotela, u kome su odsedale mnoge poznate ličnosti. 

Pomenuo je i hotel "Sent Ridžis" koji će se nalaziti u Kuli Beograd, u okviru “Beograda na vodi”, za čiju je izgradnju nedavno potpisan ugovor. 

Folić je istakao da će projekat "Beograd na vodi" građanima omogućiti da se konačno osećaju kao građani evropske prestonice jer će im na raspolaganju biti svi sadržaji uz reku - biciklističke staze, igrališta za decu, sportska igrališta, prostori za stare. 

Uz sve to, istakao je, na prostoru “Beograda na vodi” biće izgrađen i centralni park na nekoliko hektara koji će, kako je dodao, biti najlepši i najveći park na desnoj obali Save sa površinama za igru dece, trčanje i vožnju biciklom, sa bioskopima na otvorenom. 

"To će biti lepo iznenađenje za sugrađane", istakao je Folić i dodao da su svi ovi projekti deo nastojanja grada da, uređenjem javnih povšina, podigne nivo kvaliteta života u Beogradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;