INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekti za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje regiona

24.12.2018. | Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom razgovora sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata. Reč je o projektima za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i to tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je reč o gasu.

- Dobili smo od njih podršku i nadu i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da „izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku. Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje auto-puta preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu studije izvodljivosti za taj projekat.

- Verujemo da, ako donesu odluku, bez ozbira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju - rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen auto-putevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja. Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgra sa 261 milionom evra.

- Očekujemo da donesemo odluku za prugu do Vranja i do granice, da ćemo zajedno sa Skopljem pronaći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja - ukazao je Vučić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;