PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

21.12.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Najbolji studenti arhitekture na svetu bili su u centru pažnje na „World Architecture“ festivalu u Amsterdamu.

VELUX Grupa sa ponosom objavljuje da su pobednici „International VELUX Awards“ za studente arhitekture za 2018. godinu radovi „Light Forms Juggler” Anastasije Maslove iz Rusije i „Road to Light” grupe studenata iz Kine koju čine Yuhan Lou, Di Lan, Yuan Liu i Yusong Liu. Žiri koji su činili međunarodno priznate arhitekte odabrao je dva pobednička rada nakon prezentacija uživo od strane devet regionalnih pobednika konkursa.

International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

Sunčeva svetlost kao element koji stvara formu

„Light Forms Juggler”, rad studentikinje Anastasije Maslove sa Državnog univerziteta u Kazanu (Rusija), odabaran je kao pobednički u kategoriji „Dnevna svetlost u zgradama”, nakon što je impresionirala žiri postavljajući relevantna pitanja o načinu na koji se u današnje vreme dizajniraju zgrade.

„Projekat pokazuje rigorozno proučavanje dnevne svetlosti u zgradama u odnosu na urbanističke uslove”, složio se žiri. „Rad pokazuje veoma jako arhitektonsko promišljanje i postavlja niz veoma interesantnih pitanja”.

Ovaj rad poziva na svež pogled na arhitekturu. U današnje vreme, nedostatak osvetljenja u zgradama je značajan problem. Ipak, u isto vreme imamo i previše sinčeve svetlosti. Kako onda da „oblikuju“ zgrade u budućnosti na način da se uhvati maksimalna količina prirodne svetlosti?

Projekat predlaže promenu oblika zgrada kao i otvora na njima. Četvrtasti oblici značajno ograničavaju ulazak svetlosti u prostor. Anastasija Maslova analizira i različite alternativne forme koje maksimalno omogućavaju potencijal prodora prirodne svetlosti u prostor, kao i senke koje zgrade stvaraju.

International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

Popločavanje puta svetlošću

Globalni pobednik takmičenja u kategoriji „Istraživanja dnevne svetlosti” je projekat „Road to Light”, temeljno istražen rad koji se u potpunosti bavi realnim postojećim problemom i daje jednostavno i pračtično rešenje.

„Ovo je jednostavno rešenje koje može promeniti živote dece u udaljenim, ruralnim predelima. Korišćenjem lokalnog materijala, ovaj rad ohrabruje, budi optimizam, razvoj i razmišljanje”, naveo je žiri.

Ovaj rad je delo grupe studenata sa Univerziteta Tianjin (Kina) i u njegovoj srži je bazična potreba o sigurnom kretanju među zajednicama. Planinske oblasti u Kini često nemaju skoro nikakavu putnu infrastrukturu, kao ni električnu energiju za osvetljenje te odlazak i dolazak iz škole predstavlja realnu opasnost za decu – naročito kada se po mraku vraćaju iz škole.

Tim studenata je predložio upotrebu malih količina jeftinog fluorita na postojećim stazama. Ovaj kamen zbog svoje boje može da svetli i nekoliko sati noću uz pomoć energije akumulirane tokom dana. Skoro sve provincije u Kini imaju velike rudnike fluorita i samo proces obrade sirovog kamena u materijal za posipanje staza i puteljaka bio bi ekonomski vrlo opravdan za siromašna ruralna podneblja.

Nagrade za dva pobednička projekta studenti su primili u okviru završne gala večere Svetskog festivala arhitekture koji je održan u Amsterdamu krajem novembra.

„International VELUX Award“ je tradicionalno takmičenje koje kompanija VELUX organizuje za studente arhitekture još od 2004. godine. Opšta tema konkursa je „Light of Tomorrow” a studenti se ohrabruju da razmišljaju na temu značaja dnevne svetlosti u arhitekturi i šire u životima ljudi.

Ovogodišnji žiri činili su Carme Pigém Barceló iz biroa RCR Arquitectes, dobitnik Pritzkerove nagrade za 2017., Rick Joy iz Rick Joy Architects, Li Hu osnivač OPEN-a, Saša Begović, osnivač 3LHD architects i Martin Pors Jepsen kao predstavnik kompanije VELUX.

Sve prijavljene radove, regionalne pobednike i razmišljanja članova žirija o samom konkursu možete pročitati na iva.velux.com

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;