INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

21.12.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Najbolji studenti arhitekture na svetu bili su u centru pažnje na „World Architecture“ festivalu u Amsterdamu.

VELUX Grupa sa ponosom objavljuje da su pobednici „International VELUX Awards“ za studente arhitekture za 2018. godinu radovi „Light Forms Juggler” Anastasije Maslove iz Rusije i „Road to Light” grupe studenata iz Kine koju čine Yuhan Lou, Di Lan, Yuan Liu i Yusong Liu. Žiri koji su činili međunarodno priznate arhitekte odabrao je dva pobednička rada nakon prezentacija uživo od strane devet regionalnih pobednika konkursa.

International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

Sunčeva svetlost kao element koji stvara formu

„Light Forms Juggler”, rad studentikinje Anastasije Maslove sa Državnog univerziteta u Kazanu (Rusija), odabaran je kao pobednički u kategoriji „Dnevna svetlost u zgradama”, nakon što je impresionirala žiri postavljajući relevantna pitanja o načinu na koji se u današnje vreme dizajniraju zgrade.

„Projekat pokazuje rigorozno proučavanje dnevne svetlosti u zgradama u odnosu na urbanističke uslove”, složio se žiri. „Rad pokazuje veoma jako arhitektonsko promišljanje i postavlja niz veoma interesantnih pitanja”.

Ovaj rad poziva na svež pogled na arhitekturu. U današnje vreme, nedostatak osvetljenja u zgradama je značajan problem. Ipak, u isto vreme imamo i previše sinčeve svetlosti. Kako onda da „oblikuju“ zgrade u budućnosti na način da se uhvati maksimalna količina prirodne svetlosti?

Projekat predlaže promenu oblika zgrada kao i otvora na njima. Četvrtasti oblici značajno ograničavaju ulazak svetlosti u prostor. Anastasija Maslova analizira i različite alternativne forme koje maksimalno omogućavaju potencijal prodora prirodne svetlosti u prostor, kao i senke koje zgrade stvaraju.

International VELUX Awards 2018: Proglašeni globalni pobednici

Popločavanje puta svetlošću

Globalni pobednik takmičenja u kategoriji „Istraživanja dnevne svetlosti” je projekat „Road to Light”, temeljno istražen rad koji se u potpunosti bavi realnim postojećim problemom i daje jednostavno i pračtično rešenje.

„Ovo je jednostavno rešenje koje može promeniti živote dece u udaljenim, ruralnim predelima. Korišćenjem lokalnog materijala, ovaj rad ohrabruje, budi optimizam, razvoj i razmišljanje”, naveo je žiri.

Ovaj rad je delo grupe studenata sa Univerziteta Tianjin (Kina) i u njegovoj srži je bazična potreba o sigurnom kretanju među zajednicama. Planinske oblasti u Kini često nemaju skoro nikakavu putnu infrastrukturu, kao ni električnu energiju za osvetljenje te odlazak i dolazak iz škole predstavlja realnu opasnost za decu – naročito kada se po mraku vraćaju iz škole.

Tim studenata je predložio upotrebu malih količina jeftinog fluorita na postojećim stazama. Ovaj kamen zbog svoje boje može da svetli i nekoliko sati noću uz pomoć energije akumulirane tokom dana. Skoro sve provincije u Kini imaju velike rudnike fluorita i samo proces obrade sirovog kamena u materijal za posipanje staza i puteljaka bio bi ekonomski vrlo opravdan za siromašna ruralna podneblja.

Nagrade za dva pobednička projekta studenti su primili u okviru završne gala večere Svetskog festivala arhitekture koji je održan u Amsterdamu krajem novembra.

„International VELUX Award“ je tradicionalno takmičenje koje kompanija VELUX organizuje za studente arhitekture još od 2004. godine. Opšta tema konkursa je „Light of Tomorrow” a studenti se ohrabruju da razmišljaju na temu značaja dnevne svetlosti u arhitekturi i šire u životima ljudi.

Ovogodišnji žiri činili su Carme Pigém Barceló iz biroa RCR Arquitectes, dobitnik Pritzkerove nagrade za 2017., Rick Joy iz Rick Joy Architects, Li Hu osnivač OPEN-a, Saša Begović, osnivač 3LHD architects i Martin Pors Jepsen kao predstavnik kompanije VELUX.

Sve prijavljene radove, regionalne pobednike i razmišljanja članova žirija o samom konkursu možete pročitati na iva.velux.com

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;