PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Idejna rešenja za preuređenje dela starog jezgra Novog Sada

14.12.2018. | RTV

Kreiranje predloga idejnog rešenja za preuređenje dela starog jezgra Novog Sada koje se obnavlja nakon 70 godina u fokusu je ovih dana u okviru „Otvorenog studija za arhitekturu i dizajn". Ovaj „format" nastao je sa idejom da na jednom mestu okupi stručnjake iz Novog Sada, studente master studija arhitekture sa Fakulteta tehničkih nauka da kroz saradnju sa švedskim arhitektom Johanom Kaselbrantom dođu do najboljeg rešenja za uređenje centralnog gradskog trga. Koncept i ciljevi ove saradnje predstavljeni su juče (13.12.2018) u prostorijama Fondacije Novi Sad 2021.

Uređenje Trga slobode, Pozorišnog trga, Ulice kralja Aleksandra, ulice Modene, Njegoševe ulice, ulice Ilije Ognjanovića i drugih delova najužeg centra grada deo je projekta „Nova mesta" Fondacije Novi Sad 2021 koji ima za cilj da se povezivanjem i uključivanjem stručne javnosti pronađe najbolji model za budući izgled jednog od najznačajnijih delova Novog Sada.

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da je projekat „Nova mesta" jedinstven jer prvi put uključuje i građane i stručnu javnost u donošenje odluka. Uređenje centra grada, kao najveći od tri modela „Novih mesta" je najzahtevniji te je upravo to razlog da na projektu učestvuju svi važni akteri u arhitekturi i urbanizmu Novog Sada, dok se saradnjom sa jednim od najeminentnijih evropskih arhitekata Johanom Kaselbrantom projektu uređenja dodaje evropska dimenzija.

Procesom spajanja elemenata vrhunske skandinavske arhitekture i dizajna koje karakterišu jednostavnost, funkcionalnost, udobnost, moderan izgled koji prati svetske trendove, sa urbanističkim modelom najužeg centra vojvođanske prestonice stručnjaci iz domena arhitekture ponudiće Gradu projekat kao jedno od mogućih rešenja za uređenje glavnog gradskog trga kako bi centar grada Novog Sada bio izgrađen po meri i prema potrebama građana.

Arhitekta i osnivač poznate arhitektonske firme Kanozi Johan Kaselbrant stava je da moderna arhitektura utiče pozitivno na građane i na poboljšanje kvaliteta života u zajednici.

- Kada sam prvi put kročio na Trg slobode, izuzetno mi se dopala energija grada. Iako je decembar mesec, grad je živ, ima puno ljudi i moram priznati da me podseća na Beč. Sviđa mi se ta dinamičnost u arhitekturi grada, raznolikost građevinskih zdanja sa zgradama različitih nivoa i epoha, uz puno prolaza i ulica koje se ulivaju u sam centar. Kako dolazim iz Geteborga, moram da napomenem da je, kao i Novom Sadu i Geteborgu 2021. godina veoma značajna. U godini kada Novi Sad slavi titulu Evropske prestonice kulture, moj grad obeležava 400 godina od osnivanja. Raduje me što ću raditi sa mladim stručnjacima, studentima Fakulteta tehničkih nauka, departmana za arhitekturu i urbanizam - dodaje Kaselbrant.

Pored studenata arhitekture, u projektu učestvuju i predstavnici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, JP Urbanizam Zavoda za urbanizam Novi Sad, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, Društva arhitekata Novog Sada, kao i predstavnici nezavisne novosadske arhitektonske scene.

Idejno rešenje biće prezentovano uz inovativni pristup koji omogućavaju nove tehnologije poput virtuelne realnosti, kada će Novosađani dobiti priliku da se prvi put virtuelno sretnu sa budućim izgledom centra svog grada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;