Prvo javno rušenje nelegalnog objekta površine 2.000m²

25.10.2018. | Beoinfo

Rušenje nelegalnog objekata površine 2.000 kvadratnih metara, koji se nalazi u Alaskoj ulici u Zemunu, u neposrednoj blizini OŠ „Sonja Marinković”, započeto je juče (24.10.2018). Sekretarka za inspekcijske poslove Grada Beograda Sonja Podunavac potvrdila je da je u pitanju prvo javno rušenje objekta ove kvadrature, ali i najavila da će sa tom praksom biti nastavljeno u svakom pojedinačnom slučaju gde postoje zakonski uslovi za izvršenje rešenja.

Ona je potvrdila da je od trenutka kada je gradska građevinska inspekcija donela rešenje o uklanjanju objekata do izvršenja prošlo 15 godina.

– Bahati investitor je koristio sva moguća pravna sredstva i zakonske mogućnosti za odlaganje, odnosno sprečavanje rušenja ovih objekata koji su ugrožavali bezbednost dece. Očekujemo da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju, koji su upravo u skupštinskoj proceduri, omogućiti efikasnije delovanje inspekcijskih službi, ali i kažnjavanje bahatih investitora koji su se ogrešili o zakon. Izmene zakona obezbediće efikasniji pristup ovoj problematici kako se više ne bi dogodilo da se na izvršenje rešenja o rušenju bespravno sagrađenog objekta na javnoj površini čeka 15 godina – rekla je Sonja Podunavac.

Prvo javno rušenje nelegalnog objekta površine 2.000m²

Prvo javno rušenje nelegalnog objekta površine 2.000m² (foto: Beoinfo)

Prema njenim rečima, izmenama zakona biće omogućeno uklanjanje svih bespravnih objekata, ali će prioritet biti oni koji se nalaze na javnim površinama i koji ugrožavaju bezbednost građana.

– Postoji mnogo rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata, ali je problem do sada bio što su investitori nakon odbijenih zahteva o ozakonjenju pokretali upravne sporove koji su trajali dugo. Ovo je bio jedan od takvih slučajeva gde se investitor žalio na rešenje o ozakonjenju, potom je odbijen od resornog ministarstva, nakon čega je pokrenuo upravni spor i tek po pravosnažnosti presude stekli su se uslovi za rušenje objekta. Uskoro bi trebalo da bude formirana jedinstvena služba koja će u saradnji sa opštinama prikupiti informacije o broju donetih rešenja o rušenju nelegalnih objekata – najavila je Sonja Podunavac.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...