INFONET-468X60-BANNER

Beograd dobija Plan generalne regulacije zelenih površina

08.10.2018. | Dejan Aleksić | Politika

Glavni grad do kraja godine trebalo bi da dobije detaljan Plan generalne regulacije sistema zelenih površina. On će biti planski osnov za nove zelene površine, ali i za očuvanje postojećih. Ono što se već zna je da će uskoro ozelenjeno biti deset školskih dvorišta u ekološki najugroženijim delovima prestonice, ali i da će 2019. na vrhu zgrade Gradskog stambenog biti izgrađen zeleni krov kako bi se povećala energetska efikasnost. Kako za Politiku ističe gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, osim ovoga predstoji i niz malih ekoloških projekata čiji je cilj zeleniji i zdraviji Beograd. Sve ovo je važno jer glavni grad ulazi i u proces kandidovanja za Zelenu prestonicu Evrope 2022.

– Reč je o konkursu koji raspisuje EU. Samo kandidovanje je veliki korak, jer podrazumeva da ocenimo trenutno stanje i postavimo jasne kriterijume za unapređenje u svakoj od 12 oblasti. Neke od njih su ublažavanje klimatskih promena, adaptacije na te promene, održiva urbana mobilnost, održiva namena zemljišta, priroda i biodiverzitet, kvalitet vazduha, nivo buke, tretiranje smeća... – navodi gradonačelnik dodajući da epitet „zelena prestonica” donosi mnoge koristi.

Beograd (www.pixabay.com)

– Svakome od nas je važno da udiše čist vazduh, da nam reke budu čiste i da pijemo kvalitetnu vodu. Pored toga, ekološki gradovi imaju više turista, a i interesantniji su i za investitore. Sam proces prijave Beograda će nam dati mehanizme da sistematski pratimo napore u ovoj oblasti i da merimo koliko smo postigli. Važno mi je da dobijemo ovu prestižnu titulu u godinama koje su pred nama, ali je još važnije da nas ovo pokrene da uradimo mnogo zelenih projekata i učinimo Beograd zdravijim i lepšim mestom za život. U tome će nam biti značajna iskustva Ljubljane koja se pripremala gotovo deset godina i koja se prijavljivala četiri puta pre nego što je bila proglašena za Zelenu prestonicu Evrope 2016. – podseća Radojičić koji je u Starom dvoru svečano potpisao i Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

– Sporazum okuplja lokalne vlasti koje treba da sprovedu klimatske i energetske ciljeve EU na svojoj teritoriji. Njime smo se obavezali da u naredne dve godine uradimo Akcioni plan održive energije i klime (SECAP) čiji je glavni cilj da predvidi mere kojima će se u Beogradu do 2030. godine smanjiti emisija ugljen-dioksida za 40 odsto. On je glavni uzrok globalnog zagrevanja, a time i klimatskih promena – ukazuje gradonačelnik.

Aktivnosti koje će prestonica preduzeti na osnovu ovog Sporazuma tiču se energetske efikasnosti u zgradama sa velikom potrošnjom energije, veće upotrebe obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva u javnom prevozu.

U toku narednih 15 meseci biće izrađen Akcioni plan za „Zeleni grad”, ali i Akcioni plan za održive izvore energije i klimu. Izrada akcionih planova deo je projekta koji su donacija Udruženog fonda Japana i Evropske banke za obnovu i razvoj. Kako je istakao gradonačelnik istakao, u svemu ovome biće konsultovani stručnjaci iz zemalja koje su u oblasti životne sredine trenutno ispred Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;