INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studenti arhitekture obnavljaju bisere narodnog graditeljstva na Staroj planini

14.09.2018. | RTS

U staroplaninskom selu Senokosu, u toku je 4. Letnja škola arhitekture koju, pod pokroviteljstvom Evropske unije, organizuje Udruženje Balkan-arhitrav iz Dimitrovgrada. Studenti arhitekture i njihovi profesori iz Srbije i Bugarske izučavaju tradicionalnu arhitekturu.

Napuštene kuće i oronula škola u staroplaninskom selu Senokosu inspiracija su studentima arhitekture iz Srbije i Bugarske.

Zajedničkim radom na terenu oni će dati idejna rešenja za obnovu ovih bisera narodnog graditeljstva.

- Jedno je teorija, a drugo je praksa. Mi do sada nismo mogli da se susretnemo konkretno sa snimanjem objekta, pogotovo sa ovakvim tipom objekta, tako da je iskustvo fenomenalno. Ovo je jedna velika škola za sve nas, za ubuduće - kaže Lazar Jović, student iz Niša, a Bojana Dimitrova, studentkinja iz Sofije navodi:

- Naša grupa radi projekat rekonstrukcije stare škole u istraživački centar. Predvideli smo različite staze za naučnike i turiste, koji obilaze lepote ovog kraja. Obeležićemo vidikovce i put do reke.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Planinarski dom u Senokosu postao je učionica, a razmenom mišljenja dolaze do ideja. Jezičkih prepreka nema, jer svi govore zajedničkim jezikom - jezikom arhitekture.

Rezultat zajedničkog rada biće projekti obnove stare škole u Senokosu, odnosno prenamene objekta i uređenje centra ovog staroplaninskog sela.

- To iskustvo koje student dobijaju je mnogo značajno. Znanje koje steknu u praksi omogućiće im da u buduće samostalno učestvuju u procesu izgradnje ili rekonstrukcije jednog objekta. Takođe je značajan rad u grupi i istraživanje kulturnog nasleđa na terenu - objašnjava arhitekta dr Dimitar Kalojanov, glavni asistent Univerziteta u Sofiji.

- Mi ih učimo onome što se zove autentičnost u arhitekturi. Ako je ovo bilo i staro je preko sto godina, onda treba i da ostane takvo, netaknuto, zarad budućih pokolenja - kaže dr Miomir Vasov, profesor Arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Organizatori smatraju da je Letnja škole arhitekture jedan od načina da se probudi svest kod ljudi o značaju očuvanja autentične narodne arhitekture.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;