INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Minus na računu u 65 odsto zgrada

06.09.2018. | M. Stanojković - G. Novaković | Novosti

Stambene zajednice koje su u sistemu JP Gradsko stambeno, mahom se ne mogu pohvaliti bogatim novčanim fondom za održavanje. Prema podacima nadležnog preduzeća, oko 65 odsto višespratnica, u velikom je minusu. Najčešći razlog za ovakvo stanje, kako objašnjavaju u Stambenom, jeste veliki broj intervencija koje premašuju budžet zgrade. Kako su kazali u JP Gradsko stambeno, od 14.500 zgrada, čak je 9.500 u minusu. Najveći broj objekata u manjku do sada je zabeležen na Čukarici - njih 1.400. Ništa bolja situacija nije na Paliluli, gde je u 1.300 zgrada zabeležen viši rashod za održavanje od novca kojim raspolažu. Ove dve opštine u stopu prati i Zvezdara, koja ima problem sa 950 zgrada.

- Razlog za pojavu „minusa" je viša vrednost radova koji se izvode u odnosu na priliv sredstava u zgradi - objašnjavaju iz Gradskog stambenog.

- To je i logično, s obzirom na starost, oronulost i višedecenijsku nebrigu o stambenim zgradama. One su u lošem stanju i na njima naše preduzeće izvodi veliki broj hitnih i neodložnih radova, bez obzira na stanje sredstava u analitičkoj evidenciji.

Ova evidencija je odnos izvedenih radova na jednoj stambenoj zgradi i plaćenih računa putem Infostana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Najveće rupe u budžetu imaju soliteri. Zbog velike spratnosti i velikog broja stanara, mnogo su češće popravke nego u manjim zgradama. Najbolji primer jeste Istočna kapija Beograda, Rudo 1, 2 i 3, koja ima najveći minus.

- Ovo ne treba da čudi, ako uzmemo u obzir činjenicu da ove tri zgrade imaju zajedno 84 sprata, nešto manje od 600 stanova, 12 liftova i mnogo kompleksnih problema čije rešavanje nije nimalo jeftino - ističu iz preduzeća.

Uprkos nezavidnoj finansijskoj situaciji zgrade, ekipe Gradskog stambenog neće ostati neme kada stanarima zatreba hitna popravka, poput odglavljivanja lifta. Međutim, i za tu intervenciju biće im uspostavljen račun, čime će zgrada „potonuti" u još veći minus.

U Ulici gospodar Jovanovoj broj 39 na Starom gradu, nalazi se „najbogatija" zgrada, čiji je račun u najvećem plusu. U njoj gotovo polovinu ukupne kvadrature čini poslovni prostor, čije održavanje zakupci plaćaju više u odnosu na vlasnike stanova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;