Minus na računu u 65 odsto zgrada

06.09.2018. | M. Stanojković - G. Novaković | Novosti

Stambene zajednice koje su u sistemu JP Gradsko stambeno, mahom se ne mogu pohvaliti bogatim novčanim fondom za održavanje. Prema podacima nadležnog preduzeća, oko 65 odsto višespratnica, u velikom je minusu. Najčešći razlog za ovakvo stanje, kako objašnjavaju u Stambenom, jeste veliki broj intervencija koje premašuju budžet zgrade. Kako su kazali u JP Gradsko stambeno, od 14.500 zgrada, čak je 9.500 u minusu. Najveći broj objekata u manjku do sada je zabeležen na Čukarici - njih 1.400. Ništa bolja situacija nije na Paliluli, gde je u 1.300 zgrada zabeležen viši rashod za održavanje od novca kojim raspolažu. Ove dve opštine u stopu prati i Zvezdara, koja ima problem sa 950 zgrada.

- Razlog za pojavu „minusa" je viša vrednost radova koji se izvode u odnosu na priliv sredstava u zgradi - objašnjavaju iz Gradskog stambenog.

- To je i logično, s obzirom na starost, oronulost i višedecenijsku nebrigu o stambenim zgradama. One su u lošem stanju i na njima naše preduzeće izvodi veliki broj hitnih i neodložnih radova, bez obzira na stanje sredstava u analitičkoj evidenciji.

Ova evidencija je odnos izvedenih radova na jednoj stambenoj zgradi i plaćenih računa putem Infostana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Najveće rupe u budžetu imaju soliteri. Zbog velike spratnosti i velikog broja stanara, mnogo su češće popravke nego u manjim zgradama. Najbolji primer jeste Istočna kapija Beograda, Rudo 1, 2 i 3, koja ima najveći minus.

- Ovo ne treba da čudi, ako uzmemo u obzir činjenicu da ove tri zgrade imaju zajedno 84 sprata, nešto manje od 600 stanova, 12 liftova i mnogo kompleksnih problema čije rešavanje nije nimalo jeftino - ističu iz preduzeća.

Uprkos nezavidnoj finansijskoj situaciji zgrade, ekipe Gradskog stambenog neće ostati neme kada stanarima zatreba hitna popravka, poput odglavljivanja lifta. Međutim, i za tu intervenciju biće im uspostavljen račun, čime će zgrada „potonuti" u još veći minus.

U Ulici gospodar Jovanovoj broj 39 na Starom gradu, nalazi se „najbogatija" zgrada, čiji je račun u najvećem plusu. U njoj gotovo polovinu ukupne kvadrature čini poslovni prostor, čije održavanje zakupci plaćaju više u odnosu na vlasnike stanova.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...