INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

"Wienerberger Brick Award 2018" - Poštovanje visoko-kvalitetne arhitekture koja upotrebljava opeku

06.06.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Krajem maja meseca ove godine održana je osma po redu dodela prestižnih nagrada „Wienerberger Brick Award 2018“. Arhitekte iz celog sveta prikazale su svoje moderne, inovativne koncepte u kojima su koristili glinene građevinske materijale. Na ovogodišnjem konkursu je bilo prijavljeno blizu 600 projekata iz 44 države i u fokusu je bila evropska arhitektura. Pobednici „Wienerberger Brick Award 2018“ impresionirali su kreativnim i smelim konceptima za održive životne prostore budućnosti.

„Wienerberger Brick Award“ pruža mogućnost arhitektama iz celog sveta da pokažu svoje inovativne projekte rađene keramičkim materijalima. Cilj je da se inspirišu arhitekte i ljudi da podele dizajnerske koncepte i istraže nove građevinske ideje.

- Ovogodišnji prijavljeni projekti impresionirali su žiri inovatinim duhom i kvalitetom. Predstavljaju smele i kreativne arhitektonske koncepte za održivu gradnju prostora budućnosti. U svakom slučaju, treba imati na umu najbitniju tačku u arhitekturi – individualnost. Kada se kreira novi životni prostor se treba fokusirati na ljude koji će u njemu da žive i na njihove potrebe. Mi smo ponosni na mnoge inovativne urbane projekte koji se susreću sa izazovima koristeći prirodne keramičke građevinske proizvode sa svrhom kreiranja pristupačnih, visoko-kvalitetnih životnih okruženja - komentarisao je Heimo Scheuch CEO Wienerberger-a.

Nagrade su bile podeljene u okviru sledećih kategorija: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing Public Spaces i Building outside the box. Poslednja navedena kategorija predstavlja inovativne koncepte i načine upotrebe opeke, nove tehnologije u građevinarstvu kao i upotrebu opeke koja je namenjena za specijalne projekte.

Ukupan nagradni fond bio je 34.000 evra podeljen u 5 kategorija, uključujući Grand Prize i Special Prize dobitnike. Žiri sačinjen od 5 internacionalno priznatih arhitekata izabrao je pobednike Konkursa.

Slika 1. Pobednik u kategoriji Living together: Westkaai Towers 5 & 6

Grand Prize pobednik / Pobednik u kategoriji Living together: Westkaai Towers 5 & 6
Lokacija: Antverpen, Belgija; Arhitekta: Tony Fretton Arhitektas, Velika Britanija; Vrsta opeke: Fasadna opeka
Locirane u Belgiji, kule su deo većeg stambenog projekta u novom razvijenom mešovitom kvartu. Zahvaljujući radu sa ciglom ukupan monumentalni izraz kombinacija je individualnih fasada.

Grand Prize pobednik / Pobednik u kategoriji Sharing public spaces: Kunstmuseum Basel Extension
Lokacija: Bazel, Švajcarska; Arhitekta: Christ & Gantenbein, Švajcarska; Vrsta opeke: Glineni blokovi i fasadna opeka

Slika 2. Pobednik u kategoriji Sharing public spaces: Kunstmuseum Basel Extension

Pobednik u kategoriji Feeling at home: Atlas House
Lokacija: Ajndhoven, Holandija; Arhitekta: Monadnock, Holandija; Vrsta opeke:  Fasadna opeka

Pobednik u kategoriji Working together: Terra Cotta Studio
Lokacija: Dien Phuong, Vijetnam; Arhitekta: Tropical Space, Vijetnam; Vrsta opeke: Glineni blokovi

Pobednik u kategoriji Building outside the box: Värtan Bioenergy CHP Plant
Lokacija: Stokholm, Švedska; Arhitekta: U.D. Urban Design AB,Sweden & Gottlieb Paludan Arhitektas, Danska; Vrsta opeke: Keramički fasadni paneli

Dobitnik specijalne nagrade: San Bernardo kapela – Kategorija: Sharing public spaces
Lokacija: La Playosa, Argentina; Arhitekta: Nicolás Campodonico Estudio, San Lorenzo, Argentina; Vrsta opeke: Glineni blokovi

Dobitnik speciajlne nagrade: Stara crkva Vilanova de la Barca – Kategorija: Building outside the box
Lokacija: Lleida, Španija; Arhitekta: AleaOlea Arhitektaure & landscape, Španija; Vrsta opeke: Fasadna opeka i crep

Wienerberger Clay Building Materials Europe (CBME) je najveći svetski proizvođač glinenih blokova (Porotherm, Poroton), broj jedan u proizvodnji fasadne opeke (Terca) i tržišni lider za glineni crep (Koramic, Tondach) u Evropi. Keramička fasadna rešenja (Argeton) i glineni popločnici (Penter) upotpunjuju proizvodni program. Predstavništva kompanije se nalaze u 33 zemlje – zaposleno je 10.333 radnika. CBME posluje u ukupno 139 fabrika u Evropi i Indiji – obuhvatajući 67 fabrika za proizvodnju glinenih blokova, 40 fabrika za proizvodnju fasadne opeke i popločnika kao i 32 fabrike za proizvodnju crepa.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;