INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srpski građevinski radnik po nemačkim uslovima

26.04.2018. | V.N. | Novosti

Poslodavci iz Srbije svake godine mogu da pošalju svoje radnike na rad u Nemačku. Godišnja kvota se nije menjala poslednjih deset godina i iznosi 2.770 detaširanih zaposlenih. Od tog broja, 1.080 zaposlenih je iz potkontingenta - građevinarstva.

Utvrđeni kontingent  za zapošljavanje sadrži osnovni kontingent i potkontingent za građevinarstvo. Pored građevinaca, po ovom sporazumu moguće je uputiti u Nemačku i izolatere, molere, električare i druge zaposlene iz firmi čija delatnost prati građevinarstvo.

Prema podacima Privredne komore Srbije, od 1. oktobra 2016. do 30. septembra 2017, što je jedna detašmanska godina, izdato je ukupno 928 saglasnosti za upućivanje srpskih građevinaca u Nemačku. Za prvih šest meseci ove detašmanske godine (period od 1. oktobra 2017. do 31. marta 2018.) već je izdato 598 saglasnosti.

- Ako se ovaj trend nastavi, do kraja detašmanske godine biće izdato oko 1.200 saglasnosti - kaže Nataša Kecman.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Prilikom upućivanja zaposlenih u Nemačku, srpski poslodavci su dužni da se pridržavaju kako domaćih tako i nemačkih zakona. U Srbiji je za njih najvažniji Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, kojim je, između ostalog, propisano i da poslodavac zaposlenom mora obezbediti zaradu koja ne može biti manja od garantovane minimalne zarade u Nemačkoj, propisano zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i smeštaj i ishranu po nemačkim standardima.

- Kada upućuju srpske zaposlene na nemačka gradilišta, partner srpskih kompanija može da bude firma sa sedištem u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji Evropske unije - objašnjava Nataša Kecman. - Jedini uslov je da se građevinski radovi izvode u Nemačkoj. Po pravilu, partner u Nemačkoj ne može da bude iz javnog sektora, kao ni gradovi i opštine, niti to mogu biti fizička lica. Nemački biro za rad dozvole za rad pretežno izdaje kvalifikovanim zaposlenima, dok se zaposlenima bez stručne kvalifikacije i pomoćnim radnicima dozvola za rad izdaje ukoliko je to neophodno za izvođenje radova, i to najviše do 10 odsto ukupno angažovanih zaposlenih.

Dozvole za rad se izdaju na određeno vreme, odnosno na period trajanja građevinskih radova koji je predviđen ugovorom o izvođenju radova između srpske i nemačke firme. Maksimalno važenje dozvole za rad po pravilu je dve godine. Cilj Privredne komore Srbije je da se postojeća kvota za Srbiju u potpunosti iskoristi, čime domaćoj građevinskoj industriji obezbeđujemo znatan priliv sredstava i širenje na inostrana tržišta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;