PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Linijski park umesto pruge

26.03.2018. | M.T.Kovačević | Novosti

I Beograd će, poput Njujorka i Moskve, na prostoru železničkih koloseka dobiti zeleni koridor dug 2,9 kilometara. Prva faza radova, na deonici uz Karađorđevu, počinje ovog leta.

- Pruga koja spaja Pančevački most i Savamalu biće razmontirana ovog leta. Tačno 2,9 kilometara pruge i ranžirna stanica pretvoriće se u linijski park. Zeleni koridor biće podeljen na šest sekcija. Vrednost projekta koji počinje da se ostvaruje na leto je oko 19 miliona evra. Završni radovi očekuju se 2022. godine - najavljuje, za Novosti, gradski arhitekta Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, linearni park je jedan od najvažnijih projekata gradske uprave.

- Pruga koja je do sada razdvajala prestonicu od obala Dunava i Save biće element spajanja - objašnjava Folić. - Izgradnju počinjemo ovog leta, kada će se urediti deonica od Brankovog mosta do Beton hale.

Zato je ove godine planiran međunarodni arhitektonski konkurs kojim će biti pozvana poznata svetska imena da učestvuju i osmisle izgled parka koji prolazi kroz srce Dorćola.

- Svakako će biti sličan moskovskoj Zarjadiji ili njujorškom parku Haj lajn. Tamo je transformacijom zastarele železničke infrastrukture u zapadnom delu Menhetna, stvoreno zeleno ostrvo sa šetalištem, botaničkom baštom i gradskim trgom - objašnjava Folić.

Zeleni koridor biće različite širine. Negde samo pet metara, a negde stotinak, kao što je slučaj kod ranžirne stanice u blizini „25. maja".

- Tu ćemo imati pešačke staze, igrališta za decu, sportske terene, česme, biciklističke staze. Planom je predviđen odvojen prostor za umetničke izložbe. Na pojedinim deonicama ostavićemo šine i poneki vagon, koji može da bude restoran, prodavnica suvenira ili prostor za umetničke radionice - zaključuje Folić.

Buduću oazu ispuniće obilje zelenila, skulpture u javnom prostoru, klupe, česme, a pešačkim stazama biće povezana sa Savamalom, Kosančićevim vencem i Dorćolom.

Prva etapa linijskog parka biće integralni deo uređene Karađorđeve ulice. Trotoari pored zgrada biće prošireni na pet metara, imaće drvored, dok se tramvajska pruga pomera prema reci, a baštice popločavaju kamenim kockama.

Delovi šetališta biće obloženi drvetom, dobiće nove klupe, dečje igralište, Železnički tunel koji se naslanja na Beton halu biće prostor za umetnike.

Kada pruga bude uklonjena, pešaci će iz svake dorćolske ulice, peške moći da se spuste do budućeg Muzeja Nikole Tesle i Dunavskog keja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;