INFONET-468X60-BANNER

Beogradske elektrane grade prvu pametnu zgradu u Srbiji

19.02.2018. | Balkan Green Energy News

Javno preduzeće Beogradske elektrane namerava da izgradi prvu pametnu zgradu u Srbiji, koja će iz obnovljivih izvora energije sama proizvoditi svu energiju koju potroši, a imaće i niz drugih sistema kako bi bila maksimalno energetski efikasna. Objekat će imati između dve i tri hiljada kvadrata, i u njemu će biti smeštena administracija preduzeća. Tender za projektovanje bi uskoro trebalo da bude raspisan.

Objekat će biti izgrađen na lokaciji Beogradskih elektrana na Novom Beogradu, na mestu barake koja tu stoji od 1965. godine, kada je i izgrađena toplana Novi Beograd postrojenje kapaciteta 920MW.

Objekat će imati solarne panele za proizvodnju električne i toplotne energije, kao i toplotnu pumpu za geotermalnu energiju, koja će obezbeđivati grejanje. Imaće i senzore za „pametnu” rasvetu, a vodom će se snabdevati prikupljanjem kišnice.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Petar Vasiljević, pomoćnik direktora Beogradskih elektrana, kaže za Balkan Green Energy News da će zgrada proizvoditi svu energiju koju potroši.

- Električna energija će se proizvoditi iz solarnih panela, a toplotna pumpa na geotermalnu energiju će obezbediti panelno grejanje, u podovima. Imaćemo led rasvetu i senzorno osvetljenje, što znači da će se u zavinosti od intenziteta svetla napolju i broja ljudi u prostoriji, svetlo paliti, gasiti i regulisati. Sakupljaćemo kišnicu koju ćemo koristiti kao tehnološku vodu u sanitarnim čvorovima, bez obzira što možemo da se priključimo na gradski vodovod. Pokazaćemo da zgrada može da funkcioniše nezavisno. Višak vode će se koristiti za zalivanje zelenih površina okolo - objašnjava Vasiljević.

On ističe da još nije poznata vrednost investicije, ali da će zgrada imati od dve do tri hiljade kvadrata, i da bi uskoro trebalo da se raspiše tender za projektovanje.

Objekat će imati i show room, gde će svaki posetilac moći da vidi kolika je potrošnja energije, kako je ta energija proizvedena i kolika je ukupna emisija CO2.

- A, iza te zgrade, što je neka vrsta simbolike, je postrojenje od 1.000MW za proizvodnju toplotne energije na fosilne energente. Hoćemo da pokažemo da je moguće napraviti objekte koji će imati skoro nula energetsku potrošnju, da budu potpuno održivi i da koriste obnovljive izvore energije. Ideja je da se pokaže da javni sektor brine, ali i da se obratimo svakom građaninu i nateramo ga da razmišlja o potrošnji energije, i kako da svoj dom učini energetski efikasnim - ističe Vasiljević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;