„Na stolu" dve trase auto-puta

06.02.2018. | S.Mišljenović | Novosti

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko potvrdio je da u BiH stiže turska delegacija s kojom će se razgovarati o izgradnji brze putne trase Sarajevo - Beograd. Zvanični sastanak zakazan je za danas - 6. februar.

- Nakon godinu dana, na sastanku u Istanbulu defininsane su dve rute, jedna preko Tuzle, a druga preko Višegrada. „Struka“ je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Isticao sam da je Tuzla prioritet u rešavanju tog pitanja, kao jaka industrijska zona, a kada imate ovakvog investitora, to je ispružena ruka - izjavio je Jusko.

On je ocenio da ni istočna Bosna ne treba da ostane odsečena.

- Čuo sam da je svakodnevni protok vozila nedovoljan i da ta deonica nije isplativa. Pa kako će biti kad nemate infrastrukturu? Kada napravite kvalitetan auto-put kapacitet će se povećati - ocenio je ministar Jusko.

On kaže da je imao priliku da vidi oba projekta, kao i oba kraka koja se spajaju sa glavnim gradom.

- Imate severnu Bosnu koja se spaja sa Koridorom 5C, sa Srbijom i Hrvatskom u tom delu. Imamo projekat „na stolu" i ispred nas je puno posla - kaže Jusko.

Istakao je da to nije samo posao državnog ministarstva, već će određenu ulogu imati i entitetska ministarstva.

- Kao tim, možemo mnogo toga da uradimo da se na ovaj projekat ne čeka. Treba dosta stvari obezbediti na terenu, videti koliko postoji tunela, klizišta, koliko ima privatnog zemljišta, a to bi trajalo dve godine - izjavio je Jusko.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić i direktori javnih preduzeća Auto-putevi Dušan Topić i Putevi Nenad Nešić prisustvovaće u Sarajevu sastanku sa delegacijom Turske, na kojem će biti razgovarano o izgradnji auto-puta Sarajevo - Beograd.

Kostićeva kaže da od tog sastanka pre svega očekuje da predstavnici Turske upoznaju učesnike s načinom na koji nameravaju da finansiraju izgradnju auto-puta.

- Kao predstavnici Srpske, mi ćemo predstaviti svoje strateške dokumente i putne pravce predviđene za izgradnju kroz te dokumente - rekla je Kostićeva.

Strategijom transporta RS, koja je sastavni deo okvirne strategije transporta BiH, predviđena je izgradnja brzog puta Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Republike Srbije, koji je spoj Koridora 5C u BiH i Koridora 10 u Srbiji - kaže Nataša Kostić. Drugi strateški projekat je izgradnja auto-puta Doboj - Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica Srbija i izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji se spaja na brzi put Sarajevo - Vardište.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...