Izgradnja novog Zelenog mosta u Banja Luci počinje na leto

25.01.2018. | Nataša Telebak | Blic

Gradnja novog Zelenog mosta u banjalučkom naselju Obilićevo trebalo bi da počne na leto, a u Gradskoj upravi danas (25.01.2018) je predstavljen idejni projekat ove investicije koja će koštati oko 2 miliona KM.

Budući Zeleni most imaće dve saobraćajne trake, po dve biciklističke i pešačke staze, a svakako najzanimljivije što su projektanti osmislili je vidikovac prema plaži, sa klupom i zelenilom, što će sigurno postati novo omiljeno mesto Banjalučana.

Most u Obilićevu biće dužine 80 metara i širine 14 metara, i imaće čak tri stepeništa koja se spuštaju do obala reke. Stubovi mosta biće u obliku latiničnog slova Z.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projektanti uveravaju da će most imati veoma interesantnu rasvetu: tri „elegantna“ stuba, koja će se praviti specijalno po narudžbi, plus LED rasvetu koja će osigurati jedinstven ambijent. Ipak, i sami priznaju da sa ogradom ne mogu mnogo eksperimentisati, zbog pravila o sigurnosti prolaznika. Zato uveravaju da je nosivost mosta i više nego dovoljna za prometan saobraćaj koji će prolaziti ovom deonicom, a koja u stvari spaja istočni i zapadni tranzit.

Na današnjoj prezentaciji idejnog rešenja stekao se utisak da gradonačelnik Igor Radojičić nije baš najzadovoljniji izgledom mosta, jer je projektantima skrenuo pažnju da ovo nije običan betonski most, već da bi trebao imati estetsku vrednost i prepoznatljivost, kao što je to slučaj sa Gradskim mostom.  Gradonačelnik ipak javno nije hteo potvrditi svoje nezadovoljstvo, samo je kratko prokomentarisao da ima lično mišljenje koje ne bi iznosio.

Precizirao je ipak da će do kraja februara, odlučiti o načinu finansiranja ovog i još četiri kapitalna projekta u gradu, da li putem emisija obevznica ili kreditnim zaduženjem i to u ukupnom iznosu od pet miliona maraka.

I pored savremenog Zelenog mosta u Obilićevu, sa dve saobraćjne i biciklističke trake, „usko grlo“ za vozače će ipak i dalje biti Ulica Branka Morače, za čije proširenje nadležni za sada nemaju nikakvo rešenje.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...