INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

I tunel varijanta za spajanje obala Boke

10.01.2018. | S. Gregović | Novosti

Taman kada se očekivalo da će biti potražen partner za gradnju mosta koji će spojiti dve obale Boke Kotorske, i koji će skratiti put oko zaliva za tridesetak kilometara, kao i zameniti trajekte koji decenijama prevoze putnike, javila se dilema: da li graditi taj objekat ili ne.

Razlog je u Unesku, na čijoj listi zaštićene baštine je grad Kotor, ali i obala „neveste Jadrana". Smatraju da bi most ugrozio ambijentalni izgled ovog područja.

Pojedinci u Boki, smatraju da treba biti oprezan i „videti“ i druge mogućnosti. Tako bivša gradonačelnica Kotora Maja Ćatović ističe da bi trebalo razmotriti mogućnost izgradnje tunela ispod mora kojim bi se spojile hercegnovska i tivatska strana, na za to najpogodnijem mestu.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Osman Nurković, ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore kaže da je prevoz trajektima između Lepetana i Kamenara „usko grlo", naročito tokom turističke sezone. On smatra da je most moguće izgraditi tako da ispod njega u kotorski zaliv mogu da uplovljavaju i najveći brodovi. On je naglasio da će se podrobno razmotriti mišljenja Uneska kako se ne bi dogodilo da zbog mosta ova organizacija briše sa svoje liste ovo područje.

Izgradnja mosta, o kojem se priča već tri decenije, bi koštala nekoliko stotina miliona evra. Za „projekat veka", za koji su svojevremeno Slovenci uradili projekat, zainteresovani su strani partneri. No, da li će i kada biti raspisan tender za eventualni most, ili će se pak Crna Gora odlučiti za tunel, ostaje da se vidi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;