SFSOPLATE-468X60-BANNER

Grad Beograd priprema teren za gradnju filharmonije

08.11.2017. | eKapija

Gradnja koncertne dvorane u Novom Beogradu, na prostoru između tržnog centra Ušće i Palate Srbija, sve je izvesnija. Na taj zaključak upućuje i Nacrt plana detaljne regulacije Bloka 13, koji se upravo nalazi na javnom uvidu, i na osnovu kog trebalo bi da bude raspisan i javni međunarodni arhitektonski konkurs za objekat koncertne dvorane.

Površina plana je oko 47 hektara i obuhvata deo teritorije gradske opštine Novi Beograd između Bulevara Mihaila Pupina, Ulice ušće, Bulevara Nikole Tesle i regulacije servisne saobraćajnice ka Bloku 12, a cilj mu je, kako se navodi, definisanje potencijala Bloka 13 za „transformaciju, odnosno rekonstrukciju i izgradnju objekata u tipologiji otvorenog bloka, definisanje javnog interesa i stvaranje uslova za unapređenje korišćenja postojećih sadržaja".

Centralni element čitavog prostora je Palata Srbija, koja, prema planu, ostaje inkorporirana u parkovski uređen prostor, dok su temelji Muzeja revolucije planirani za uklanjanje i na tom prostoru se planira objekat koncertne dvorane, koji će imati osnovne karakteristike prvonagrađenog rešenja sa konkursa koji je sproveden tokom 2016. godine.

Na njemu su dobijena urbanističko-arhitektonska rešenja kojima je određen odnos novog objekta filharmonije prema Palati Saveznog izvršnog veća, Dunavu i postojećem zelenilu.

Konkursni radovi su bili osnov za formulisanje planskog rešenja u delu Bloka 13, a nacrt plana daje mogućnost raspisivanja javnog međunarodnog arhitektonskog konkursa za objekat koncertne dvorane, u cilju definisanja najboljeg rešenja za takav objekat.

Slika. Idejno rešenje nove filharmonije (foto: Beoland.com)

Prema pobedničnom idejnom rešenju, Severna strana kompleksa filharmonije predviđena je za zelenu oazu koja će se prostirati na svim nivoima, dok će južna aktivno povezivati spratne segmente mola i prilaz ulazu filharmonije, te omogućiti penjanje do vrha zgrade, odakle će se pružati pogled ka Kalemegdanu, reci i starom delu Beograda, odnosno ka Palati Srbija, Novom Beogradu i Zemunu. Na tim najvišim pozicijama kosih platformi osmišljena su proširenja - takozvane „tribine".

Uz sadržaje koncertne dvorane, predviđeni su i prateći komercijalni sadržaji. Kapaciteti predviđeni prvonagrađenim rešenjem podrazumevaju oko 27.000m² BRGP kulturnih sadržaja, oko 19.000m² komercijalnih sadržaja i oko 29.000m² podzemnih etaža, sa oko 1.000 planiranih parking mesta.

Ukupna površina zone na kojoj će se graditi dvorana iznosi oko 16,3 hektara, dok zona Palate Srbija obuhvata oko 30,6 hektara.

Tu zonu čini objekat Palate i uređene slobodne i zelene površine u njegovom neposrednom okruženju. Površina zauzeta pod objektom Palate je oko 28.000 m², dok je na osnovu raspoloživih podataka ukupna BRGP zone Palate Srbija oko 71.000 m². U ovom objektu koji ima oko 770 kancelarija, devet reprezentativnih sala u centralnom korpusu objekta i 12 sala u bočnim traktovima, na osnovu raspoloživih podataka, radi 2.700 ljudi.

U okviru ove zone predviđena je izgradnja jednoetažnih podzemnih garaža, ispred Istočnog i Zapadnog krila objekta Palate Srbija.

Takođe, planom je naznačeno da je potrebno ukloniti postojeću benzinsku stanicu koja se nalazi uz Bulevar Mihaila Pupina, a koja je, navodi se, „podignuta bez odobrenja za izgradnju". Nakon njenog uklanjanja, prostor će biti ozelenjen u stilu uređenja parkovske površine Palate Srbija.

U ovom planu ne pominje se mogućnost gradnje četiri solitera sa po 24 sprata u blizini YU Biznis centra što je, podsetimo, bilo uključeno u idejno rešenje uređenja Bloka 13.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;