INFONET-468X60-BANNER

Prekršajne kazne za sve koji ne poštuju rok za izdavanje elektronske građevinske dozvole

19.10.2017. | Beta

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Darinka Đuran najavila je danas da će za nepoštovanje zakonskih rokova za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola uskoro biti uvedene prekršajne kazne.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona je na forumu o ocenama investitora i opština o objedinjenoj proceduri izdavanja elektronskih građevinskih dozvola rekla da je izdavanje tih dozvola pomerilo Srbiju sa 186. mesta na 36. na Duing biznis listi Svetske banke gde se rangiraju zemlje po uslovima poslovanja.

"Moramo svakodnevno da radimo na unapređenju sistema izdavanja elektronskih dozvola jer ima još manjkavosti", rekla je Đuran i dodala da se javna preduzeća nisu najbolje prilagodila novoj proceduri.

Dodala je da je predviđeno da se uvede još 100 novina koje će poboljšati funkcionalnost tog sistema i unaprediti ga toliko da će biti "skoro kao nov".

Predstavnica Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) Dragana Stanojević rekla je da je od januara do avgusta ove godine izdato 1.878 elektronskih dozvola, što je najviše od 2007. godine.

"To potvrđuje i vrednost građevinskih radova koja je za 51 odsto veća nego u istom periodu prošle godine", rekla je Stanojević.

Od uvođenja objedinjene procedure, prema njenim rečima, organizovano je na desetine seminara i obuka kako bi se službenici stručno pripremili za izdavanje dozvola po novoj proceduri.

Stručni saradnik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Milica Anđelković rekla je da je uvođenje elektronske građevinske dozvole olakšalo njeno izdavanje i da je od tada podneto 102.182 zahteva a rešeno je 92,6 odsto.

"Od uvođenja elektronske dozvole za 14 odsto zahteva je moralo da se usaglasi dokumentacija, a pre uvođenja za svaki treći zahtev bilo je potrebno usaglašavanje", rekla je Anđelković.

Dodala je da je anketa u 100 lokalnih samouprava u Srbiji koju su sproveli NALED i USAID pokazala da su najčešći razlozi za odbijanje zahteva za dozvolu neusaglašena dokumentacija, nerešeni imovinski podaci i nepotpisana dokumentacija.

U anketi se 83 odsto investitora izjasnilo da su, kako je rekla, efekti objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola pozitivni jer se lakše komunicira sa službenicima, brže se rešavaju zahtevi, potrebno je manje dokumentacije i lakše se čuva u elektronskom obliku, a povećana je i transparentnost.

Dodala je da je najviše pritužbi bilo na javna preduzeća među kojima su Elektroprivreda Srbije, Srbijašume i Putevi Srbije, a zamerke se odnose i na "neusklađenost regulative".

Anđelković je istakla da visina taksa i naknada za podnošenje zahteva za dozvolu nisu ujednačene i da su različiti modeli naplate, a da trećina lokalnih samouprava naplaćuje i lokalnu i republičku taksu što nije dozvoljeno.

"Republičke takse su neujednačene i to potvrđuje primer nameta za lokacijske uslove za objekat od 1.000 kvadrata gde su takse od 50 dinara do 60.000 dinara", rekla je ona.

Lokalne naknade, prema analizi, iznose od 100 dinara do čak 112.500 dinara, a takse za izdavanje akata od 350 do 35.000 dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;