IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Od Resnika do Valjeva prugom uskoro 100 na sat

18.10.2017. | Branko Puzović | Novosti

Kompletna obnova deonice pruge Beograd - Bar, od Vreoca do Valjeva, u punom je jeku. Na gradilištu, na raznim lokacijama, istovremeno bude i po petnaestak ekipa. Sve se odvija po planu, čak i miholjsko leto ide naruku majstorima, pa se očekuje da novim šinama prvi vozovi krenu, kako je i planirano, već sredinom novembra, a za putovanje od Resnika do Valjeva biće potrebno skoro triput manje vremena.

Ruskim kreditom obnovljeno je bukvalno - sve. Na 77 kilometara pruge od Resnika do Valjeva postavljaju se nove šine uvezene iz Austrije i betonski pragovi domaće proizvodnje. Na toj trasi, uključujući i koloseke na železničkim stanicama, biće instalirani novi signalno-sigurnosni uređaji, te stotine kilometara bakarne kontaktne mreže.

- Revitalizacija pruge podrazumeva vraćanje na projektovanu maksimalnu brzinu do 100 kilometara na čas, po čemu smo osamdesetih godina prošlog veka bili rame uz rame s modernim evropskim železnicama - kaže Radovan Milovanović, direktor projekta. - Nažalost, zbog događaja koji su zadesili Srbiju, izostalo je blagovremeno održavanje pruga, pa i ove, barske.

Zbog dotrajale pruge, na pojedinim delovima od Resnika do Valjeva bile su uvedene takozvane lagane vožnje, brzine od svega 20-30 kilometara na čas, što je potpuno usporavalo saobraćaj. Uz to, putni prelazi su odslužili svoje, za njih nije bilo ni rezervnih delova, pa su godinama bili neispravni.

- U takvim slučajevima železnički propisi nalažu da voz stane i da krene tek kada se mašinovođa uveri da na pruzi nema ničega - kaže Milovanović. - I to je dodatno usporavalo vozove. Sada će na svim putnim prelazima biti nova oprema, rampa će se spuštati automatski, a zvučni i svetlosni signali vozače će obaveštavati na nailazak voza.

Radovi su počeli 6. juna prošle godine, i to prvo u železničkim stanicama, da saobraćaj ne bi bio u prekidu. Prva je rekonstruisana železnička stanica Vreoci. Ti radovi su trajali do sredine jula ove godine. Tada je puštena pruga od Resnika do Vreoca, koja je od 1. decembra 2016. godine bila zatvorena za saobraćaj.

- Ovo su za nas rutinski poslovi, jer ko zna koliko hiljada kilometara nove pruge smo do sada postavili ili starih koloseka zamenili i popravili - kažu majstori iz novosadskog ZGOP-a. - Sve ide po planu, a to nije teško kada su ekipe na gradilištu uhodane, a materijal obezbeđen.

Od Resnika do Barajeva zaštićene su sve kosine koje su odronima povremeno prekidale i ugrožavale saobraćaj. Rekonstruiše se 17 mostova i 12 propusta, kao i sve betonske konstrukcije. Napravljeni su kilometri novih odvodnih kanala, koji će prugu da štite od atmosferskih voda, koje na pojedinim mestima začas mogu da se pretvore u prave bujice.

Kompletna rekonstrukcija ovog dela barske pruge, koja se finansira iz ruskog kredita, procenjena je na oko 80 miliona dolara. Glavni izvođač radova je RŽD Internacional, ogranak Ruske državne železnice.

- Radovi od Vreoca do Valjeva dobro napreduju i očekujemo da prvi voz, kako je i planirano, prođe 14. novembra - kaže Milovanović. - Rusi su dopremili specijalne kranove koji na prugu postavljaju već kompletno montirane nove šine i pragove, što znatno ubrzava postupak. Inače, radovi na jednokolosečnoj pruzi smatraju se najtežim i najkomplikovanijim, jer treba da traju što kraće a da kvalitet i rokovi ne trpe. To nama uspešno polazi za rukom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;