IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kako će izgledati auto-put Beograd-Sarajevo

12.10.2017. | RTS

Ideja za auto-put Beograd-Sarajevo stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Sandžaku. U Saobraćajnom institutu Cip napravljen je generalni projekat auto-puta kojim će biti povezani Požega i Užice.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahteva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Auto-put će imati dve vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će deo auto-puta kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometra koštati čak 760 miliona evra.

- Ovaj auto-put dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela - kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa.

Slika. Projekat auto-puta Beograd-Sarajevo (screenshot RTS.rs)

U Cipu kažu da je Turska zainteresovana za izgradnju ne samo puteva u Srbiji, već i železnica.

Zbog velikog priliva robe sa Bliskog istoka i sve većih ograničenja ekologa u kamionskom transportu, Turska traži da se i železnički pravac Niš-Dimtrovgrad-Bugarska-Turska što pre obnovi i prilagodi većim brzinama.

- Radi s o dvokolosečnoj pruzi brzine do 200 kilometara na čas. Ovaj pružni pravac radiće se bez ukrštanja sa putevima, ništa neće ometati saobraćaj, i ova pruga biće dovoljna za narednih 50 godina za Srbiju - ističe direktor Cipa Milutin Ignjatović.

Za prugu kroz Srbiju pored Turaka zaintresovani su i Kinezi jer im je to najbrža kopenena veza ka Evropi iz pretovarnih luka na jugu. Turska želi da pruga bude što pre gotova i spremna je da finansira taj projekat.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;