BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kako će izgledati auto-put Beograd-Sarajevo

12.10.2017. | RTS

Ideja za auto-put Beograd-Sarajevo stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Sandžaku. U Saobraćajnom institutu Cip napravljen je generalni projekat auto-puta kojim će biti povezani Požega i Užice.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahteva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Auto-put će imati dve vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će deo auto-puta kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometra koštati čak 760 miliona evra.

- Ovaj auto-put dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela - kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa.

Slika. Projekat auto-puta Beograd-Sarajevo (screenshot RTS.rs)

U Cipu kažu da je Turska zainteresovana za izgradnju ne samo puteva u Srbiji, već i železnica.

Zbog velikog priliva robe sa Bliskog istoka i sve većih ograničenja ekologa u kamionskom transportu, Turska traži da se i železnički pravac Niš-Dimtrovgrad-Bugarska-Turska što pre obnovi i prilagodi većim brzinama.

- Radi s o dvokolosečnoj pruzi brzine do 200 kilometara na čas. Ovaj pružni pravac radiće se bez ukrštanja sa putevima, ništa neće ometati saobraćaj, i ova pruga biće dovoljna za narednih 50 godina za Srbiju - ističe direktor Cipa Milutin Ignjatović.

Za prugu kroz Srbiju pored Turaka zaintresovani su i Kinezi jer im je to najbrža kopenena veza ka Evropi iz pretovarnih luka na jugu. Turska želi da pruga bude što pre gotova i spremna je da finansira taj projekat.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;