INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pasarelom od Košutnjaka do Ade

02.10.2017. | Daliborka Mučibabić | Politika

Najstariji prestonički sportski centar na Carevoj ćupriji dobija nove tribine, u Staroj šećerani biće muzej industrije, a na mestu bivšeg „Jugopetrola” hotel.

Pasarelom iznad Radničke ulice pešaci će sa Ade Ciganlije moći da uđu u kompleks Stare šećerene. Stazama ispod krošnji drveća i pored obnovljenih fabričkih hala stizaće se do novog sportsko-rekreativnog centra i hotela koji je zamišljen na parceli bivšeg „Jugopetrola”. Ispod tog novog zdanja sa zelenim fasadama posetioci će stazama moći da dođu do Hipodroma, najstarijeg sportskog centra u prestonici, koji će dobiti nove tribine.

Ove novine osmislio je tročlani tim arhitekata - Marija Krsmanović Stringeta, Anđelka Badnjar i Milena Kordić, pobednice upravo završenog urbanističko-arhitektonskog konkursa za uređenje šireg područja Hipodroma, koje obuhvata i Staru šećeranu i lokaciju bivšeg "Jugopetrola” u Radničkoj ulici. Reč je o 55 hektara prostorne kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja - „Topčider” i zbog toga je, po propisima, bilo obavezno raspisivanje javnog nadmetanja za izbor rešenja po kojem će ona biti uređena.

- Pre nego što smo počele da projektujemo, naš prvi utisak bio je da je to izuzetno nepristupačna lokacija kojom dominira saobraćajna infrastruktura, velika petlja i dva prirodna područja ključna za grad - Košutnjak i Ada Ciganlija. Nismo želele da zanemarimo njihov uticaj i zato smo ceo kompleks predvidele kao vezu Ade i Košutnjaka. Novim sadržajima želimo da privučemo ne samo ljubitelje konjičkog sporta, nego i da taj prostor oplemenimo i uključimo ga u javni život grada - objašnjava Milena Kordić, autorka i dobitnica prve nagrade za Politiku.

Hipodrom ostaje na 27,4 hektara i njemu se ništa neće oduzeti - sport će i dalje carevati podno Košutnjačke šume u sređenim i proširenim objektima: zgradama za upravu i administraciju, smeštaj i negu konja, edukativno-trenažnim centrom. Počasna tribina zadržava se u izvornom izgledu i gabaritima, velika se obnavlja, a gledalište istočno od velike tribine trostruko povećava broj sedišta.

- U delu velike tribine planirale smo zeleni amfiteatar i kaskade na kojima će biti restorani i kafići gde će život pulsirati i kada nema konjičkih trka. Komercijalnih i ugostiteljskih sadržaja biće u sve tri celine jer su neophodni zbog finansijske održivosti kompleksa - kaže Kordićeva.

Hotel i sportsko-rekreativni centar na mestu bivšeg „Jugopetrola” imaće 64.000 kvadrata i njegova visina neće preći 18 metara, odnosno četiri sprata. Objekat podseća na talase, a ispred njega predviđen je gradski trg. Postojeća zdanja, dimnjak nekadašnje toplane i kula osmatračnica ostaju na lokaciji bez mogućnosti da se nadograde ili da im se promeni izgled. To ne znači da ne mogu biti obnovljeni, ali pod uslovom da se očuva njihova autentičnost. Ona će morati da se održi i u krugu nekadašnje fabrike šećera.

Na 9,9 hektara pobednice konkursa osmislile su kulturne sadržaje koji će oplemeniti turističku ponudu prestonice: umetničke kolonije, istraživačke centre, knjižare, prodavnice suvenira...

Kompleks Stare šećerane je spomenik kulture u kome objekti poput mašinske hale, sušare, prenosne trake sa dizalicom, fabrike špiritusa i kvasca moraju da se sačuvaju bez promene gabarita, dok će bista Dimitrija Tucovića i spomenik poginulim štrajkačima u NOB-u biti obnovljeni.

To je i obaveza u planu detaljne regulacije za to područje, podseća Milutin Folić, gradski urbanista.

- Grad će da uredi sve javne površine, pešačku pasarelu, staze i trgove kako bi Staru šećeranu i Hipodrom, sada odsečene od gradskog miljea, povezao sa Košutnjakom, Banovim brdom i Adom. Hipodrom ćemo sređivati ili samostalno ili u saradnji sa privatnim partnerom. Zgrade Stare šećerane ne pripadaju gradu i njihovi vlasnici će moći da ih rekonstruišu i pretvore u centre kreativne industrije, ugostiteljske objekte. Parcela nekadašnjeg „Jugopetrola” ide na prodaju i novi vlasnik treba da zida objekat kakav su predvidele autorke pobedničkog rada - objašnjava Folić za Politiku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;