PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Na Potpećkom jezeru počinje gradnja ribarskog naselja

26.09.2017. | M.A. | eKapija

Aktivni ribolovci, ali i svi ljubitelji ovakve vrste turizma, dobiće uskoro u blizini Pribojske banje još jednu atrakciju - ribarsko naselje na Potpećkom jezeru. Na tenderu koji je TO Priboj raspisala za izgradnju ribarskog naselja posao je dobilo preduzeće Rovčanin inženjering iz Prijepolja. Vrednost radova je 4.663.890 dinara sa PDV-om, a odluka o dodeli ugovora doneta je 11. septembra. S obzirom na to da je predviđeni rok za završetak radova 50 kalendarskih dana, nova turistička atrakcija mogla bi da bude spremna već u novembru.

- Prve goste očekujemo početkom proleća 2018. godine, ali ovo je tek prva faza našeg projekta. U drugoj fazi planirano je proširenje smeštajnih kapaciteta na 20 osoba (sa 10 ljudi u početnoj fazi), nabavka dva čamca za ribarenje, izgradnja pontona i proširenje ribarske staze na 200 metara, sa sadašnje dužine od 100 metara - kaže u razgovoru za eKapiju Vladan Radović, direktor Turističke organizacije Priboj.

U prvoj fazi predviđeno je uređenje prostora, izgradnja bungalova za smeštaj i pratećeg mobilijara, kao i uređenje ribarskih staza.

Slika. Planirani izgled ribarskog naselja na Potpećkom jezeru 

Pripremnim zemljanim radovima biće očišćen prostor predviđen za gradnju ribarskog naselja, formiran temelj za planirane objekte i nasut teren tucanikom ili šljunkom. Reč je o montažnim konstrukcijama, a u okviru naselja projektom je planirana izgradnja četiri bungalova, otvoreni šank, toalet sa tuševima, dva seta stolova, klupa i pečurki.

Zatim će uslediti montažerski radovi - izrada i postavljanje montažnih objekata i otvorenog šanka sa predviđenom rampom od drvenih oblica, kvalitetnog suvog drveta, kao i postavljanje drvenog seta koji se sastoji od stola i klupa. Predviđeno je i postavljanje stubne rasvete za kamp naselje, kao i formiranje drenažnog kanala oko ribarskog naselja.

- Takođe, planiramo da do naselja dovedemo struju i vodu, što je najveći i najskuplji deo posla. Oko trećine vrednosti investicije biće utrošeno na ove infrastrukturne radove - napominje Vladan Radović.

Sagovornik objašnjava da će ribarsko naselje biti 200 metara udaljeno od magistralnog puta i da na toj deonici postoji solidan makadamski put, a u Turističkoj organizaciji Priboj smatraju da bi njegovo asfaltiranje narušilo prirodni ambijent. Zato je predviđeno samo nasipanje i valjanje puta limskim kamenom, jer će tako biti sačuvan postojeći pejzaž, koji će biti i glavni adut u privlačenju ljubitelja ribolovnog turizma.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;