IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odobren kredit za izgradnju vetroparka u Alibunaru

12.09.2017. | Beta

Međunarodna finansijska korporacija odobrila je kredit od 19 miliona evra belgijskom proizvođaču obnovljive energije Elicio za izgradnju vetroparka u Alibunaru. Vetropark je snage 42 megavata, saopštio je IFC.

Unicredit banka, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond „Zeleno za razvoj" (GGF) su se saglasili da za projekat obezbede dodatnih 40 miliona evra što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

Projekat će pomoći i da Srbiji ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

- Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju - rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

Ilustracije (preuzeto sa www.pixabay.com)

Podseća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

- Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine - ističe se u saopštenju.

Iz IFC-a naglašavaju da je vetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promena.

On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC-ja sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Grupacija Svetske banke se javno obavezala da poveća investicije koje se odnose na ublažavanje posledica klimatskih promena za 28 procenata do 2020. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100 odsto u narednih pet godina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;