Čačanska biblioteka dobija novi savremeni objekat

01.09.2017. | eKapija

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis u Čačku naći će se, posle više decenija, pod jednim krovom, u novoj zgradi u kojoj će biti smeštena sva odeljenja ove ustanove kulture, kao i brojni dodatni sadržaji. Reč je o bivšem Domu Vojske u ovom gradu, na čijoj rekonstrukciji i adaptaciji trenutno radi građevinsko preduzeće Kej iz Valjeva.

Naime, Grad Čačak je još 2009. godine kupio ovaj prostor, koji je predviđen kao trajno rešenje za smeštaj biblioteke, a na tenderu oglašenom u novembru 2016. posao obnove, dogradnje i nadgradnje objekta dobili su valjevsko preduzeće Kej i beogradska Tehno Vinča, koji su konkurisali zajedničkom ponudom.

Nova savremena biblioteka biće skoro duplo veća od postojećeg Doma vojske jer će deo zgrade biti srušen, a potom nadograđen još jedan sprat. Dvospratni objekat imaće ukupnu neto površinu od 3.128 m² i sastojaće se iz tri funkcionalne celine. Jedan deo namenjen je za biblioteku, drugi će predstavljati višenamensku salu, dok je treća celina osmišljena kao višenamenski prostor za različita kulturna dešavanja.

Predviđeno je i da se na ulazu u objekat nalazi plato sa spomenikom Vladislavu Petkoviću Disu.

Slika. Planirani izgled Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku

- Postojeća sala se adaptira za višenamenske potrebe, kao što su kamerna scena, svečana sala, sala za venčanja i sednice, recitale... U okviru biblioteke se, pored kafe-čitaonice, nalaze i posebna odeljenja - naučno za smeštaj stručnog fonda, zavičajno odeljenje za smeštaj stručnog fonda sa legatima Filipovića, Davidovića i Paunovića, zatim odeljenje periodike za smeštaj časopisa, centar za digitalizaciju... Svaka celina imaće zaseban ulaz - objašnjava u razgovoru za eKapiju Milovan Kovačević, građevinski inženjer preduzeća Kej iz Valjeva.

Za izradu projekta bila je zadužena firma Enhy Group iz Čačka, a autori su Dušan Vulović i Božidar Milošević, prema idejnom rešenju arhitekte Momira Radišića.

- Objekat je projektovan kao čvrst kubus koji se sa severne strane useca formirajući unutrašnje poluotvoreno dvorište, predviđeno za letnju pozornicu. U konstruktivnom smislu, reč je o ramovskom objektu sa punim armirano betonskim pločama - ističe Kovačević.

On navodi da je predviđena kompletna zamena svih instalacija, dok će spoljni fasadni zidovi biti obloženi listelama.

Radovi su počeli u junu, a sagovornik eKapije kaže da je trenutno u toku izrada konstrukcije na delu koji se nadziđuje i osiguranje temelja postojećeg dela, gde je predviđen podrum.

- Vrednost investicije je 145 miliona dinara sa PDV-om, a projektom je predviđen rok od 400 kalendarskih dana, tako da se završetak radova očekuje krajem jula 2018. godine - zaključuje Milovan Kovačević.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...