IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Imovinska pitanja uslovljavaju tender za prelaz Bratunac-Ljubovija

22.08.2017. | eKapija

Republika Srpska predlaže da objekat i imovina na zajedničkom graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije budu u vlasništvu onih koji finansiraju njihovu izgradnju, odnosno BiH, ali da zemljište na kojem budu izgrađeni bude vlasništvo Srpske i dato Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na 50 godina, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

- To uslovljava i izdavanje građevinske dozvole, ali i raspisivanje tendera - izjavio je Šarović na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija BiH i Republike Srpske povodom izgradnje graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić navela je da je sporan rok od 50 godina koji se daje UIO BiH za pravo građenja.

- Sada se sa UIO BiH usaglašavaju detalji Ugovora o pravu građenja, kojim bi Vlada Republike Srpske dala UIO BiH, bez naknade, pravo gradnje na zemljištu predviđenom za granični prelaz. Ugovor je urađen u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Republike Srpske - pojasnila je Kostićeva i dodala da je Vlada Srpske završila eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti građen zajednički granični prelaz.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona kaže da mišljenje o ovom ugovoru treba da daju pravobranilaštva Republike Srpske i BiH, te Vlada Srpske i Savet ministara BiH.

Šarović je saopštio da je UIO BiH stavljeno na raspolaganje 7 mil KM (oko 3,5 mil EUR) od klirinškog duga Rusije BiH, što je najveći dio od 11 mil KM (oko 5,5, mil EUR) koliko će BiH da uloži u izgradnju graničnog prelaza.

- Preostalih 4 mil KM (oko 2 mil EUR) biće obezbeđeno kroz budžet institucija BiH za 2018. godinu - rekao je Šarović i dodao da je u potpunosti završena projektna dokumentacija.

On je istakao da je rešeno pitanje pristupnih puteva, odnosno 300-400 metara saobraćajne veze graničnog prelaza i regionalne saobraćajnice koji finansira Republika Srpska.

- Sa Srbijom nije u potpunosti ispregovaran međudržavni sporazum o određivanju graničnih prelaza, kroz koji bi trebalo da bude definisan i ovaj granični prelaz, kojeg do sada nema ni u jednom dokumentu između dve zemlje - naglasio je Šarović, te dodao da će BiH u pregovorima sa Srbijom tražiti da ovaj prelaz bude označen najvišom kategorijom.

On je naveo da je sledeća godina realan rok za početak funkcionisanja ovog graničnog prelaza.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;