IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Plato Milana Mladenovića postaje urbani džep

09.08.2017. | Beoinfo

Zvuk mašina i graja majstora odzvanjaće sledećeg meseca na Platou Milana Mladenovića. Pretvaranje tog javnog prostora u još jedan urbani džep prva je faza obnove Dečanske ulice, između Makedonske i Nušićeve. Drvored, novo osvetljenje, klupe, „tepih” od granitnih ploča naći će se ispred Doma omladine Beograda, dok će sa bočne strane te kulturne institucije biti platforma na kojoj će moći da se sedi. Trafika ispred DOB-a biće uklonjena. Tako bi ceo potez trebalo da prodiše, a skulptura „Sunce” čuvenog vajara Dušana DŽamonje na zgradi stecišta mladih biće uočljivija.

Ove detalje predvidele su arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, autorski tim koji je pre dve godine na konkursu za uređenje tri centralna trga – Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića, osvojio prvu nagradu. Oni su tada osmislili i rešenje za Plato Milana Mladenovića.

Parking i kontejneri će biti uklonjeni, a postavljen parking za bicikle. Sledeće godine uređujemo drugu stranu ulice gde se nalazi Muzička škola „Mokranjac”, zasadićemo drvored i trotoar popločati kamenom. Potom se uređuje deo Dečanske ulice, od Nušićeve do Trga Nikole Pašića. Duž trotoara biće provučena biciklistička staza, koja će povezati Bulevar kralja Aleksandra i Trg republike – ističe Milutin Folić, gradski urbanista za list „Politika”.

On tvrdi da se nije odustalo ni od najkompleksnijeg graditeljskog zahvata, a to je ugradnja dva lifta na ulazu, odnosno izlazu iz podzemnog prolaza u Nušićevoj i Dečanskoj ulici. Jer, ideja je da zapuštene prečice ispod zemlje konačno mogu da koriste majke sa kolicima i svi oni koji se teže kreću.

Do kraja godine i ulice oko Skadarlije, jedne od najatraktivnijih turističkih zona, biće obnovljene. Majstori su se već iskrcali u Zetskoj, a čim tu ulicu srede, prelaze u Siminu, najavljuje Folić. Ta ulica od Emilijana Josimovića do Skadarske ostaje pešačka, a u delu prema Francuskoj moći će da krstare automobili, ali u takozvanom „specijalnom režimu”, objašnjava gradski urbanista.

– To znači da će brzinu morati maksimalno da smanje s obzirom na brojne pešake u tom delu. Isto će važtii i za Ulicu Emilijana Josimovića, koja neće biti isključivo pešačka. Ona i Simina će prema Francuskoj na kolovozu imati kamene kocke, dok će trotoari u tom i u pešačkim delovima Zetske i Simine biti od kamenih ploča. Deo Strahinjića bana, između Skadarske i Francuske ulice, biće obnovljen i tu će se naći i parking za bicikle. Sve te ulice dobiće novi drvored, rasvetu i klupe – najavljuje Folić

.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;