IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Elektronsko podnošenje zahteva za detašman olakšava slanje građevinaca u Nemačku

21.07.2017. | eKapija

Predstavnici domaćih građevinskih kompanija koji nameravaju da pošalju radnike na gradilišta u Nemačku zahteve za detašman Privrednoj komori Srbije mogu da podnesu i elektronski preko portala eUsluge, saopštila je PKS.

Od početka godine izdato je skoro 500 saglasnosti za upućivanje zaposlenih iz Srbije na nemačka gradilišta. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije, Privredna komora Srbije uvela je mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije. Novi elektronski servis PKS privrednicima značajno štedi vreme i novac, imajući u vidu da su pre digitalizacije ove usluge dokumentaciju morali lično da dostave Komori.

Osim mogućnosti podnošenja zahteva elektronskim putem, o svakoj promeni statusa predmeta (prijem, početak i završetak obrade, eventualno potrebna dodatna dokumentacija) podnosioci se obaveštavaju SMS porukom ili mejlom, objasnila je Nataša Kecman, rukovodilac Centra za usluge i posredovanje PKS.

- Kako bi se obezbedila sigurnost poslovanja, isključivo registrovani korisnici portala eUsluge mogu da elektronski podnesu zahtev i prateću dokumentaciju. Registracija i korišćenje portala su besplatni - istakla je Kecman.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Odobrena kvota za poslodavce iz Srbije za detašmansku 2016/2017. godinu je 2.770 radnika od čega je 1.080 radnika u sektoru građevinarstva. Prosečno iskorišćenje kvote Srbije od 1. oktobra 2016. godine je 2.026 zaposlenih ili 73%, što je 7% više nego u prošloj detašmanskoj godini.

Cilj Privredne komore Srbije jeste da pomogne domaćim kompanijama da ponuđenu kvotu iskoriste u potpunosti i da što više preduzeća iz Srbije uspostavi kontakte i zaključi ugovore koje će realizovati u Nemačkoj.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih i ima registrovano predstavništvo/poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili je u fazi otvaranja, dodaje se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Komora je takođe prošle godine uvela komercijalnu uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza, na osnovu Sporazuma o detašmanu sa SR Nemačkom, za privredne subjekte koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika.

Od početka godine do sada, usluga administracija dokumentacije za vize pružena je za skoro 2.100 zaposlenih. Privredna komora Srbije planira da u narednom periodu na elektronski nivo podigne i podnošenja zahteva za administraciju dokumentacije za vize, dodaje se u saopštenju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;