IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kvadrat od 500 evra pusti san

11.07.2017. | Z.R. | Novosti

Građevinski stručnjaci smatraju da je u našem glavnom gradu neizvodljivo graditi takozvane jeftine stanove.

Priča o kupovini stana za manje od 500 evra po kvadratnom metru uvek deluje primamljivo, ali je pitanje koliko je realno da se po toj ceni on može izgraditi i prodati u Beogradu. Biznismen Bogoljub Karić tvrdi da je to moguće i, ovih dana, opet aktuelizuje projekat BK grupe, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije pre godinu dana, kada je najavljena izgradnja socijalnih stanova u beogradskom Makišu. Međutim, investitori i građevinci smatraju da te cene nisu realne za srpsku prestonicu. Jeftini kvadrat, kako kažu, zahteva ili besplatno zemljište i smanjenje komunalnih taksi ili se u pitanje dovodi kvalitet gradnje.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan tvrdi da u drugoj i trećoj beogradskoj zoni nije moguće napraviti isplativ projekat koji bi banka finansirala po toj ceni. Šurlan je u ponedeljak (11.07.2017) sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović posetio gradilište kompleksa „Zemunske kapije", gde će prva tri objekta biti završena do septembra 2018. Cena kvadratnog metra je od 1.300 do 1.493 evra bez PDV-a, a prodaja bi trebalo da počne za oko mesec dana.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- U poslednjih pet godina smo napravili više od pola miliona kvadrata u Beogradu i prodali 5.000 stanova. Na osnovu naše analize, iz iskustva na 15 lokacija u Beogradu, proizvodna cena neto kvadratnog metra ne može da se napravi ispod 1.000 evra - rekao je Šurlan, za Novosti. - Mi funkcionišemo na srpskom tržištu, po srpskim propisima, sa domaćim materijalima i izvođačima. Karić verovatno ima nekog keca u rukavu. Očekujemo da vidimo njegove konkretne poteze.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da se za manje od hiljadu evra po kvadratu mogu graditi jedino tipski stambeni objekti na periferiji prestonice, i to na najjeftinijim lokacijama, na zemljištu za koje ne bi bile plaćene takse.

- To su takozvane fabrike stanova, kada se grade veliki kompleksi od nekoliko hiljada objekata - objašnjava Rodić. - Takva, tipska gradnja na lokacijama van Beograda bi mogla biti dosta jeftinija od obične. Tu investitor može da formira zaradu od 10 evra po kvadratu, ali sa računicom da će zbog masovne izgradnje opet biti u plusu. Takve ogromne objekte velike spratnosti smo gradili po Rusiji i oni se praktično slažu kao lego kockice. Meni je život u takvim zgradama pomalo nehuman.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;