BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Graditelji kasne čak 2050 dana

10.07.2017. | R.Milović | Novosti

Adaptacija mosta kralja Aleksandra u mestu Rudo, započeta još 2011, tapka u mestu. Most je izgađen za svega 1.100 dana. Međutim, njegovu adaptaciju, radnici Romanija puteva započeli su u maju 2011. sa rokom završetka od 180 dana i do dan-danas nisu završili jer još čekaju nalog Direkcije Srpske.

Te 2011. trebalo je patosnu drvenu podlogu zameniti u celini armirano-betonskim pločama sa dograđenom pešačkom stazom. Sve je naredio tadašnji ministar saobraćaja, a sada predsednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, izabran te godine, zajedno sa Miloradom Dodikom i Antom Kasipovićem, za počasne građane Rudog.

Radovi su odmah otpočeli na peskarenju gvozdene konstrukcije i rušenju i krpljenju ograde, za pravljenje pešačke staze... Vrlo brzo su, međutim, stali. Iza graditelja je ostalo ruglo od mosta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Od Direkcije za puteve Republike Srpske smo za ovaj posao onda dobili 700.000 maraka i u fazi peskarenja gvozdene konstrukcije uočili probleme koje je tehnički trebalo razrešiti. Zbog toga je projekat mosta išao na reviziju u Novi Sad. To je davno završeno, a mi i dalje čekamo nalog za rad od Direkcije za puteve RS, jer su neophodni dodatni, puno zahtevniji poslovi na revitalizaciji mosta, što znatno poskupljuje radove - kaže za Novosti Dragan Buloščić, tehnički direktor u Romanija putevima čije se sedište nalazi na Sokolcu.

Most na Limu u mestu Rudo je i granični prelaz u pribojsku mesnu zajednicu Sjeverin i sa Drine je veza Republike Srpske sa severnom Crnom Gorom i zlatiborskim krajem. Od maja 2011. godine, ovde su održana dva izborna ciklusa za odbornike i jedan za narodne poslanike, a mostu ni izborna kampanja, u kojoj se nalazio u centru pažnje, nije pomogla.

Da je most u kritičnom stanju, potvrdila je i studija rađena u Novom Sadu, a to govori i da je bezbednost mosta pod znakom pitanja.

Most kralja Aleksandra ima status regionalnog puta i nije u nadležnosti lokalne zajednice, a u RS i BiH, Rudo je daleko na istoku i od Sarajeva i od Banja Luke. Zbog mosta, „obraz" su izgubili i počasni građani, pa od 2011. godine i ne svraćaju u Rudo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;