Graditelji kasne čak 2050 dana

10.07.2017. | R.Milović | Novosti

Adaptacija mosta kralja Aleksandra u mestu Rudo, započeta još 2011, tapka u mestu. Most je izgađen za svega 1.100 dana. Međutim, njegovu adaptaciju, radnici Romanija puteva započeli su u maju 2011. sa rokom završetka od 180 dana i do dan-danas nisu završili jer još čekaju nalog Direkcije Srpske.

Te 2011. trebalo je patosnu drvenu podlogu zameniti u celini armirano-betonskim pločama sa dograđenom pešačkom stazom. Sve je naredio tadašnji ministar saobraćaja, a sada predsednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, izabran te godine, zajedno sa Miloradom Dodikom i Antom Kasipovićem, za počasne građane Rudog.

Radovi su odmah otpočeli na peskarenju gvozdene konstrukcije i rušenju i krpljenju ograde, za pravljenje pešačke staze... Vrlo brzo su, međutim, stali. Iza graditelja je ostalo ruglo od mosta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Od Direkcije za puteve Republike Srpske smo za ovaj posao onda dobili 700.000 maraka i u fazi peskarenja gvozdene konstrukcije uočili probleme koje je tehnički trebalo razrešiti. Zbog toga je projekat mosta išao na reviziju u Novi Sad. To je davno završeno, a mi i dalje čekamo nalog za rad od Direkcije za puteve RS, jer su neophodni dodatni, puno zahtevniji poslovi na revitalizaciji mosta, što znatno poskupljuje radove - kaže za Novosti Dragan Buloščić, tehnički direktor u Romanija putevima čije se sedište nalazi na Sokolcu.

Most na Limu u mestu Rudo je i granični prelaz u pribojsku mesnu zajednicu Sjeverin i sa Drine je veza Republike Srpske sa severnom Crnom Gorom i zlatiborskim krajem. Od maja 2011. godine, ovde su održana dva izborna ciklusa za odbornike i jedan za narodne poslanike, a mostu ni izborna kampanja, u kojoj se nalazio u centru pažnje, nije pomogla.

Da je most u kritičnom stanju, potvrdila je i studija rađena u Novom Sadu, a to govori i da je bezbednost mosta pod znakom pitanja.

Most kralja Aleksandra ima status regionalnog puta i nije u nadležnosti lokalne zajednice, a u RS i BiH, Rudo je daleko na istoku i od Sarajeva i od Banja Luke. Zbog mosta, „obraz" su izgubili i počasni građani, pa od 2011. godine i ne svraćaju u Rudo.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...