PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Iskorišćeno više od polovine budžeta za kapitalne investicije

19.06.2017. | RTS

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je na 30 projekata, čiju realizaciju kontroliše to ministarstvo, do 15. juna povučeno oko 51 odsto planiranih sredstava, a u narednim mesecima očekuje se još bolji rezultat, jer je građevinska sezona u punom jeku.

- Imajući u vidu da tokom zime nema radova, pa samim tim ni trošenja budžeta za kapitalne investicije, realizacija rashoda za kapitalne investicije ne može se sagledati na osnovu podataka za nekoliko meseci, već se mora posmatrati na godišnjem nivou - navodi se u saopštenju.

Izvršenje budžeta kojima upravlja Ministarstvo je, kako se navodi, na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projekima koji se finansiraju iz kredita.

- Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata - dodaje Ministarstvo.

Obaveza ovakvog izveštavanja prvi put je uvedena od januara ove godine, a prvi put je zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva, primenjen i nov način upravljanja projektima, zahvaljujući kojem je u prethodne tri godine izgrađeno 200 kilometara auto-puta, kao i skoro 300 mostova.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Među 30 projekata čiju realizaciju kontroliše Ministarstvo su najznačajniji i najveći projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao što su izgradnja Koridora 10, uključujući i Y krak kod Subotice, izgradnja Koridora 11, mosta Ljubovija-Bratunac, Žeželjevog mosta u Novom Sadu, te rekonstrukcija pruge Beograd-Bar i deonica na železničkom Koridoru 10 - navodi se u saopštenju.

Takođe se prate i radovi na proširenju graničnog prelaza Batrovci, kao i projekti vodosnadbevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima i opštinama širom Srbije.

Ministarstvo navodi da ukupan budžet za sve projekte kojima upravlja u 2017. iznosi 61,7 milijardi dinara, od čega je 20,4 milijarde dinara iz budžeta Srbije, a 41,3 milijarde dinara iz projektnih zajmova.

Jedini projekti iz resora Ministarstva koji nisu još počeli sa realizacijom su izgradnja novih 19,5 kilometara Obilaznice oko Beograda i modernizacija deonice Beograd-Stara Pazova, kao deo projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Za prugu Beograd-Stara Pazova ugovor o finansiranju potpisan je polovinom maja i početak radova očekuje se do kraja ove godine, dok je planirani početak radova na Obilaznici odložen jer Ministarstvo finansija nije završilo proceduru u vezi sa dobijanjem zajma kod kineske Eksim banke za ovaj projekat, dodaje se u saopštenju.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je u subotu da je Srbija potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci, što znači da je podbacila sa planom, a da pitanje zašto smo podbacili treba uputiti preduzećima Koridori Srbije i Putevi Srbije.

Put koji je započet, a nije završen, naglasio je Vujović, ne daje nikakve ekonomske rezultate, već daje pozitivne ekonomske efekte samo u meri u kojoj je građevinska operativa angažovana i podiže zaposlenost i plate i potrošnju materijala.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;