IZOLACIJA-468X60-BANNER

Žuti kartoni za graditelje

16.06.2017. | S.B. | Novosti

Građani Srbije su lane u ovo vreme bili uvereni da će ove godine grabeći ka Egeju i Jonskom moru, kroz našu zemlju voziti samo auto-putem. Što opravdano, što manje opravdano, i do kraja ove turistički sezone će se, ipak, spuštati i nanovo vraćati na Koridor 10, ali da nedovršeni kilometri ne bi dočekali i naredno leto - izvođači se poslednjih dana drže na oku. Kažnjen je sa 100.000 evra konzoricijum Azvi - Rubau, a uveliko se dele „žuti kartoni". Nadležni ne otkrivaju ko bi mogao sledeći da se nađe na „stubu srama", ali je izvesno da je grčki Aktor probio rokove na svim deonicama, a da po planu ne teku radovi ni na delu Srpska Kuća - Levosoje.

Radovi su pojačani, pa je na gradilištima ukupno 2.000 radnika i 650 mašina. Ne napreduju, međutim, svi izvođači očekivanim tempom. Kako čujemo neki su već zaradili opomenu, a posle sledeće - pašće novi finansijski penali. U Koridorima, međutim, ne otkrivaju imena, ali je jasno da moraju graditelje da pritegnu sada u jeku građevinske sezone, jer će u decembru biti kasno.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kraj godine je očekivani rok na četiri deonice istočnog i jedne južnog dela Koridora 10 gde je angažovan grčki Aktor. Na deonici od Srpske Kuće do Levosoja rade domaće firme MBA Ratko Mitrović niskogradnja i Srbija auto-put. I u ovom slučaju je očekivani završetak - kraj 2017. Kasni se i u Grdelici, gde radi nekoliko izvođača - Azvi i Tadei, JV Trace Group i Mostovik, kao i konzorcijum Alijans 10.

- Na Koridoru 10 dve deonice su problem. To je Srpska Kuća - Levosoje i Grdelica - kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije. - Deonica od Srpske Kuće ima samo osam kilometara, ali je tu 14 mostova. Mora da se izmesti korito reke i problem je eksproprijacija. Nadzor je tu poveren Koridorima Srbije, a investitor su Putevi Srbije. Moraju zajednički da se angažuju, da kontrolišu iz dana u dana da se taj problem reši i nastavi gradnja. Kroz Grdeličklu klisuru se radi, ali, takođe, moraju da se prate iz dana u dan. Zbog kašnjenja puteva trpe i turizam i čitava privreda.

- Najveći problem je grčki Aktor koji je glavni izvođač - kaže Goran Rodić. - Država mora da proceni da li joj se isplati da ih ostave ili da raskinu ugovor. E tu vidimo kakav je problem kad posao nije dodeljen domaćim firmama. Strani se žale međunarodnoj arbitraži, a članovi su Evropske unije, što mi nismo. Penali su predviđeni svakim ugovorom, ali moraju da paze i apsolutno opravdano da ih naplate da ih ne bi firma dobila na međunarodnoj arbitraži.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;