BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Žuti kartoni za graditelje

16.06.2017. | S.B. | Novosti

Građani Srbije su lane u ovo vreme bili uvereni da će ove godine grabeći ka Egeju i Jonskom moru, kroz našu zemlju voziti samo auto-putem. Što opravdano, što manje opravdano, i do kraja ove turistički sezone će se, ipak, spuštati i nanovo vraćati na Koridor 10, ali da nedovršeni kilometri ne bi dočekali i naredno leto - izvođači se poslednjih dana drže na oku. Kažnjen je sa 100.000 evra konzoricijum Azvi - Rubau, a uveliko se dele „žuti kartoni". Nadležni ne otkrivaju ko bi mogao sledeći da se nađe na „stubu srama", ali je izvesno da je grčki Aktor probio rokove na svim deonicama, a da po planu ne teku radovi ni na delu Srpska Kuća - Levosoje.

Radovi su pojačani, pa je na gradilištima ukupno 2.000 radnika i 650 mašina. Ne napreduju, međutim, svi izvođači očekivanim tempom. Kako čujemo neki su već zaradili opomenu, a posle sledeće - pašće novi finansijski penali. U Koridorima, međutim, ne otkrivaju imena, ali je jasno da moraju graditelje da pritegnu sada u jeku građevinske sezone, jer će u decembru biti kasno.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kraj godine je očekivani rok na četiri deonice istočnog i jedne južnog dela Koridora 10 gde je angažovan grčki Aktor. Na deonici od Srpske Kuće do Levosoja rade domaće firme MBA Ratko Mitrović niskogradnja i Srbija auto-put. I u ovom slučaju je očekivani završetak - kraj 2017. Kasni se i u Grdelici, gde radi nekoliko izvođača - Azvi i Tadei, JV Trace Group i Mostovik, kao i konzorcijum Alijans 10.

- Na Koridoru 10 dve deonice su problem. To je Srpska Kuća - Levosoje i Grdelica - kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije. - Deonica od Srpske Kuće ima samo osam kilometara, ali je tu 14 mostova. Mora da se izmesti korito reke i problem je eksproprijacija. Nadzor je tu poveren Koridorima Srbije, a investitor su Putevi Srbije. Moraju zajednički da se angažuju, da kontrolišu iz dana u dana da se taj problem reši i nastavi gradnja. Kroz Grdeličklu klisuru se radi, ali, takođe, moraju da se prate iz dana u dan. Zbog kašnjenja puteva trpe i turizam i čitava privreda.

- Najveći problem je grčki Aktor koji je glavni izvođač - kaže Goran Rodić. - Država mora da proceni da li joj se isplati da ih ostave ili da raskinu ugovor. E tu vidimo kakav je problem kad posao nije dodeljen domaćim firmama. Strani se žale međunarodnoj arbitraži, a članovi su Evropske unije, što mi nismo. Penali su predviđeni svakim ugovorom, ali moraju da paze i apsolutno opravdano da ih naplate da ih ne bi firma dobila na međunarodnoj arbitraži.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;