BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Posle 25 godina, firme za održavanje puteva biraju se na tenderu

13.06.2017. | MGSI

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas (13.06.2017) da je posle 25 godina raspisan tender za izbor izvođača na održavanju prvih 3.000 kilometara puteva u Srbiji, čime je započeta reforma putnog sektora. Mihajlovićeva je naglasila da Vlada Srbije ulaže oko 6 milijardi evra u aktuelne i nove infrastrukturne projekte, samo u putnoj infrastrukturi i da je neophodno da sve saobraćajnice kvalitetno održavaju, kako bi Srbija iskoristila pun potencijal tranzitnog koridora i turističke destinacije.

- Posle 25 godina, po prvi put je raspisan tender za održavanje 3.000 kilometara putne mreže, i to po učinku, a do kraja godine biće raspisan i za preostalih 13.000 kilometara državnih puteva. Ugovori će biti na tri godine, umesto na pet kako su putari tražili, jasno će se videti cena održavanja i struktura troškova, a izvođači će morati da ispune tačno određene uslove, na primer, u pogledu broja i vrste mehanizacije - rekla je Mihajlovićeva na skupu u Klubu poslanika, gde je danas predstavljen projekat „Reforma putnog sektora u Republici Srbiji”.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona je rekla je cilj novog sistema održavanja da svi imaju korist, i radnici i vlasnici preduzeća, što nije bio slučaj u prethodnih 25 godina, kad su poslovi dodeljivani po teritorijalnom principu, bez tendera.

- Razgovaraćemo sa Svetskom bankom o tome koji su naredni koraci, a cilj je da modernizujemo preduzeće Putevi Srbije, da imamo putarske kompanije koje generišu razvoj i naravno, kvalitetno održavanu infrastrukturu - rekla je potpredsednica Vlade i dodala da će u proces reformisanja putnog sektora biti uključeni i JP Putevi Srbije, preduzeće Koridori Srbije, kao i putarske kompanije.

Mihajlović je rekla da je Srbija u rangiranju Svetskog ekonomskog foruma, danas na 115. mestu od 138. zemalja po kvalitetu putne infrastrukture. - Ako smo na listi Svetske banke koja meri uslove poslovanja mogli za dve godine da napredujemo za gotovo 50 mesta, sigurna sam da i na ovoj listi možemo da napravimo bolji rezultat -rekla je ona.

V.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak rekao je da su u prethodnim godinama putarska preduzeća imala mnoge krize i mnoge probleme i da je potrebna kompletna reforma tog sektora. - Putevi Srbije su spremni za reforme, to je predviđeno i našim poslovnim strategijama i strategijama razvoja. Putarske firme pozivam da se udružuju kako bi lakše obezbedile garancije koje se od njih traže za dobijanje posla - dodao je Drobnjak.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;