IZOLACIJA-468X60-BANNER

Posle 25 godina, firme za održavanje puteva biraju se na tenderu

13.06.2017. | MGSI

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas (13.06.2017) da je posle 25 godina raspisan tender za izbor izvođača na održavanju prvih 3.000 kilometara puteva u Srbiji, čime je započeta reforma putnog sektora. Mihajlovićeva je naglasila da Vlada Srbije ulaže oko 6 milijardi evra u aktuelne i nove infrastrukturne projekte, samo u putnoj infrastrukturi i da je neophodno da sve saobraćajnice kvalitetno održavaju, kako bi Srbija iskoristila pun potencijal tranzitnog koridora i turističke destinacije.

- Posle 25 godina, po prvi put je raspisan tender za održavanje 3.000 kilometara putne mreže, i to po učinku, a do kraja godine biće raspisan i za preostalih 13.000 kilometara državnih puteva. Ugovori će biti na tri godine, umesto na pet kako su putari tražili, jasno će se videti cena održavanja i struktura troškova, a izvođači će morati da ispune tačno određene uslove, na primer, u pogledu broja i vrste mehanizacije - rekla je Mihajlovićeva na skupu u Klubu poslanika, gde je danas predstavljen projekat „Reforma putnog sektora u Republici Srbiji”.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ona je rekla je cilj novog sistema održavanja da svi imaju korist, i radnici i vlasnici preduzeća, što nije bio slučaj u prethodnih 25 godina, kad su poslovi dodeljivani po teritorijalnom principu, bez tendera.

- Razgovaraćemo sa Svetskom bankom o tome koji su naredni koraci, a cilj je da modernizujemo preduzeće Putevi Srbije, da imamo putarske kompanije koje generišu razvoj i naravno, kvalitetno održavanu infrastrukturu - rekla je potpredsednica Vlade i dodala da će u proces reformisanja putnog sektora biti uključeni i JP Putevi Srbije, preduzeće Koridori Srbije, kao i putarske kompanije.

Mihajlović je rekla da je Srbija u rangiranju Svetskog ekonomskog foruma, danas na 115. mestu od 138. zemalja po kvalitetu putne infrastrukture. - Ako smo na listi Svetske banke koja meri uslove poslovanja mogli za dve godine da napredujemo za gotovo 50 mesta, sigurna sam da i na ovoj listi možemo da napravimo bolji rezultat -rekla je ona.

V.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak rekao je da su u prethodnim godinama putarska preduzeća imala mnoge krize i mnoge probleme i da je potrebna kompletna reforma tog sektora. - Putevi Srbije su spremni za reforme, to je predviđeno i našim poslovnim strategijama i strategijama razvoja. Putarske firme pozivam da se udružuju kako bi lakše obezbedile garancije koje se od njih traže za dobijanje posla - dodao je Drobnjak.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;