Garaže u Beogradu grade privatnici

13.06.2017. | S.B.M. | Novosti

Predstavljen plan javno-privatnog partnerstva za izgradnju podzemnih parkirališta. U planu izgradnja u Fruškogorskoj, Vlajkovićevoj, Studentskom trgu i Trgu republike. Zbog širenja pešačke zone, Beograd će u narednom periodu dobiti četiri nove podzemne garaže. Za njihovu izgradnju grad je napravio projekat javno-privatnog partnerstva „Beogradski parking", koji je u nedelju predstavljen zainteresovanim investitorima.

U planu je prvo izgradnja garaže ispod Studentskog trga, za koju već postoji građevinska dozvola, a koja će se nalaziti ispod trolejbuske okretnice. Gradiće se i podzemna parkirališta u Fruškogorskoj, ispod Parka nesvrstanih zemalja, garaža na Trgu republike koja će biti ispod Staklenca, gde je planirana izgradnja objekta kulture. Četvrto parkiralište planiranio je u Vlajkovićevoj. Gradski čelnici napominju da je ideja da se automobili spuste pod zemlju, kao što se radi svuda u svetu, a ne da se parkiraju na trotoarima.

Slika. Budući izgled Studentskog trga ispod koga će se nalaziti garaža (foto: Novosti)

Garaža na Studentskom trgu biće na tri nivoa i imaće 700 mesta za parkiranje. Ulaz u nju će biti sa Trga republike, a izlaz kod Etnografskog muzeja. Garaža u Vlajkovićevoj imaće 353 parking-mesta, u Fruškogorskoj 320, a na Trgu republike 300.

Ujedno, generalni urbanistički plan Beograda predviđa više od 50 lokacija za izgradnju podzemnih parkirališta.

U prestonici prema podacima ima 650.000 automobila, a studije procenjuju da samo u centru grada nedostaje 3.000 parking-mesta. Na širem području grada, taj broj je oko 10.000.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...