PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Jedan od simbola Beograda propada jer ga niko neće

01.06.2017. | Dunja Tulimirović | Blic

Rekonstrukcija i modernizacija Sava centra ponovo je stopirana pošto se na treći krug tendera za javno-privatno partnerstvo nije javila nijedna zainteresovana firma.

Potpuno neočekivano, na već tri puta produženi tenderski rok nije pristigla nijedna obavezujuća ponuda investitora, iako se prethodnih godinu dana vodila velika bitka između, na jednoj strani Delta holdinga koji je nastupao samostalno, te konzorcijuma državnih firmi koje su činili Aerodrom „Nikola Tesla”, Beogradski sajam i Energoprojekt holding.

I jedni i drugi su imali velike planove koji su predviđali potpuno sređivanje kongresnog centra koji je nedavno proslavio 40 godina postojanja, ali koji je prilično oronuo i ima velike dugove.

Miškovićeva kompanija je svojevremeno ponudila da u obnovu uloži 12,5 miliona evra, dok bi još 12,5 miliona obezbedio sam Sava centar, i to iz kredita. Objekat bi bio zatvoren samo godinu dana zbog rekonstrukcije i opremanja, a prvi prihod bi se mogao očekivati posle četiri godine. Ipak, predlagali su i da se podela vlasništva nad Sava centrom ugovori naknadno.

Za ovaj deo Beograda još je veće planove imao Aerodrom „Nikola Tesla“ sa saradnicima koji je bio spreman da uloži 30 miliona evra, ali uz uslov da grad namiri sva dugovanja i odrekne se dobiti prvih 12 godina poslovanja, dok se ne povrate uložena sredstva. Nakon toga u gradsku kasu slivalo bi se 35 odsto prihoda. Pored postojećih 69.300 kvadrata, bilo bi podignuto još 50.000 kvarata – kula od 25 do 30 spratova, u čijem bi se sastavu nalazili šoping mol, poslovni prostori, hotel, dok bi poslednja tri sprata bila otvorena za posetioce.

Kako saznaju iz Blica, narednih dana Grad Beograd bi trebalo da donese odluku o daljoj strategiji kada je u pitanju Sava centar.

Po tenderskim uslovima, Grad Beograd bi u zajedničku firmu uneo objekte i zemljište, a partner između 15 i 20 miliona evra za rekonstrukciju, kao i profesionalni menadžment iz oblasti kongresnog turizma. U rukama grada bi pritom ostalo većinsko vlasništvo od 51 odsto, a privatni partner bi imao 49 odsto.

Gradski zavod za veštačenje procenio je da je vrednost Sava centra 108 miliona evra. Ipak, nije se ni krilo da je polovinom prošle godine samo poreski dug iznosio 421 milion dinara, te da samo na struju godišnje ode oko 70 miliona dinara. Početkom godine za novog izvršnog direktora postavljen je Đorđe Mazinjanin.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;