INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru kreće u julu

31.05.2017. | eKapija

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Obudovica na Zlatiboru počeće u julu, potvrdili su za portal eKapija u opštini Čajetina. Eksproprijacija terena je počela, i u toku je i izrada Projekta za građevinsku dozvolu, nakon čega konzorcijum koji je dobio posao na tenderu (čine ga slovenačka kompanija Hidroinženiring, Beohidro iz Beograda i užičko Jedinstvo) može da počne građevinske radove. Oni bi trebalo da budu završeni do kraja građevinske sezone, kako bi ostali radovi mogli da budu nastavljeni u zatvorenom prostoru.

- Realizacija projekta počela je u avgustu 2016, kada je krenula izrada dokumentacije, a ugovoreno trajanje projekta je 870 dana, što obuhvata i probni rad postrojenja - kaže Dragana Topalović, građevinski inženjer iz Opštine Čajetina.

To znači da bi u 2019. godini u postrojenju Obudovica trebalo da počne prečišćavanje otpadnih voda.

Slika. Budući izgled postrojenja na Zlatiboru (foto: eKapija)

Kako dodatno objašnjava sagovornica, objekat za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda je projektovan da zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda za 20.000 ekvivalnet stanovnika (ES) u prvoj fazi, dok bi u drugoj fazi zadovoljio dodatni kapacitet od 10.000 ES.

- Nakon realizacije obe faze, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Zlatibor imaće ukupni kapacitet od 30.000 ES, sa kapacitetom otpadne vode od 140 l/s - dodaje Topalović.

Izgradnja postrojenja na Zlatiboru koštaće oko 4,5 mil evra, a kako kažu u opštini sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta, dok je deo od 1,5 mil evra donacija Slovenačke vladine agencije CMSR. U ovogodišnjem opštinskom budžetu za te svrhe izdvojeno je 60 miliona dinara (oko 488.000 evra).

Pomenuti projekat izrađen je u skladu sa Zakonom o vodama i koncipiran je da poboljša i unapredi kvalitet funkcionisanja komunalne infrasturkturne mreže i objekata Zlatibora.

Inače, u Srbiji bi, prema zahtevu EU iz Poglavlja 27 (životna sredina) trebalo da bude izgrađeno više od 300 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Procenjuje se da je za njihovu izgradnju potrebno oko 5 mlrd EUR, a sredstva bi trebalo da budu obezbeđena iz evropskih fondova, budžeta države, pokrajine, gradova i opština, donacija...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;