Novi park na 3,5 hektara u Novom Sadu

30.05.2017. | N.Subotić | Novosti

Gradsko zelenilo uskoro počinje s obimnim radovima između Detelinare i Novog naselja. Odbornici Skupštine Novog Sada na sednici prošlog petka saglasili su se da JKP Gradsko zelenilo na neuređenoj zelenoj površini kod Ranžirne stanice, u Ulici Radomira Raše Radujkova, podigne novi veliki park.

Radovi između Detelinare i Novog naselja trebalo bi da počnu ubrzo. U odluci je navedeno da je urađen projekat za uređenje celog prostora, kao i da su za podizanje parka na površini od 3,5 hektara obezbeđena sredstva iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, predviđena za ovu godinu. Tim novcem trebalo bi da se finansiraju pripremni i zemljani radovi.

Zemljište na kome će se prostirati novi park već je preparcelizovano i sa njega će, prvo, biti uklonjene deponije, na kojima se nalazi ogromna količina šuta, a potom i samoniklo rastinje.

- Pripremni radovi obuhvataju i nasipanje cele površine plodnim humusom - preciziraju u Zelenilu. - Postojeće visoko rastinje biće detaljno, stručno pregledano i ono koje ne bude moralo da se uklanja, uklopiće se u ambijent novog parka, kako predviđa sam projekat. Trenutno zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba.

Planom je, kako dodaju u Zelenilu, predviđeno i deset ulaza za posetioce, od kojih dva glavna, čime će se omogućiti bolji pristup parku i veći protok ljudi.

Parcela gde je planiran park (preuzeto sa www.novosti.rs)

Mreža staza biće prilagođena različitim grupama korisnika. Park kod Ranžirne stanice bi trebalo da ima poslastičarnicu, javni toalet i prostor za odlaganje mehanizacije za njegovo održavanje. U Zelenilu dodaju da su u novom parku predviđene i dve zone za dečju igru i rekreaciju, teretana na otvorenom, teren za boćanje, površine za održavanje radionica, koncerata i sličnih sadržaja i fontana. Biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće.

- Podizanje parkovske površine na prostoru, gde već više decenija postoji nekoliko divljih deponija, predstavlja još jedan projekat u okviru akcije „Parkovi, umesto deponija", koju je pre više od dve godine inicirao gradonačelnik Miloš Vučević - navode u Zelenilu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece