PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novi park na 3,5 hektara u Novom Sadu

30.05.2017. | N.Subotić | Novosti

Gradsko zelenilo uskoro počinje s obimnim radovima između Detelinare i Novog naselja. Odbornici Skupštine Novog Sada na sednici prošlog petka saglasili su se da JKP Gradsko zelenilo na neuređenoj zelenoj površini kod Ranžirne stanice, u Ulici Radomira Raše Radujkova, podigne novi veliki park.

Radovi između Detelinare i Novog naselja trebalo bi da počnu ubrzo. U odluci je navedeno da je urađen projekat za uređenje celog prostora, kao i da su za podizanje parka na površini od 3,5 hektara obezbeđena sredstva iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, predviđena za ovu godinu. Tim novcem trebalo bi da se finansiraju pripremni i zemljani radovi.

Zemljište na kome će se prostirati novi park već je preparcelizovano i sa njega će, prvo, biti uklonjene deponije, na kojima se nalazi ogromna količina šuta, a potom i samoniklo rastinje.

- Pripremni radovi obuhvataju i nasipanje cele površine plodnim humusom - preciziraju u Zelenilu. - Postojeće visoko rastinje biće detaljno, stručno pregledano i ono koje ne bude moralo da se uklanja, uklopiće se u ambijent novog parka, kako predviđa sam projekat. Trenutno zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba.

Planom je, kako dodaju u Zelenilu, predviđeno i deset ulaza za posetioce, od kojih dva glavna, čime će se omogućiti bolji pristup parku i veći protok ljudi.

Parcela gde je planiran park (preuzeto sa www.novosti.rs)

Mreža staza biće prilagođena različitim grupama korisnika. Park kod Ranžirne stanice bi trebalo da ima poslastičarnicu, javni toalet i prostor za odlaganje mehanizacije za njegovo održavanje. U Zelenilu dodaju da su u novom parku predviđene i dve zone za dečju igru i rekreaciju, teretana na otvorenom, teren za boćanje, površine za održavanje radionica, koncerata i sličnih sadržaja i fontana. Biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće.

- Podizanje parkovske površine na prostoru, gde već više decenija postoji nekoliko divljih deponija, predstavlja još jedan projekat u okviru akcije „Parkovi, umesto deponija", koju je pre više od dve godine inicirao gradonačelnik Miloš Vučević - navode u Zelenilu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LEGISGS-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;