INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Priprema se teren za izgradnju gradske galerije

17.05.2017. | Beoinfo

Teška građevinska mehanizacija juče ujutru (16.05.2017) „počistila” je baraku na Kosančićevom vencu. Teren sa najlepšim pogledom na ušće Save u Dunav priprema se za izgradnju dugo najavljivane gradske galerije, koja ovde treba da nikne početkom sledeće godine.

Gradska uprava u avgustu prošle godine raspisala je konkurs za arhitektonski izgled buduće gradske galerije, koja će se nalaziti ispod Patrijaršije. Konkurs je završen u martu. Od 46 pristiglih radova, izabrana je ideja autorskog tima ARCVS.

- Uklanjanjem barake na Kosančićevom vencu počela je priprema terena za izgradnju gradske galerije koja će se nalaziti na tom mestu. Galerija će većim delom biti ukopana u teren, a na njenom krovu nalaziće se izložbeni plato. Taj vidikovac biće u nivou sa Kosančićevim vencem - priča Milutin Folić, glavni gradski arhitekta za Večernje novosti.

Folić otkriva i da će se kroz galeriju silaziti u lagum, koji izlazi na Karađorđevu ulicu.

- Ovim koridorom stvaramo novu pešačku zonu. Kalemegdan se povezuje sa obalom reke Save. Ta veza je značajna i zbog toga što će u okviru nje biti i lift za slabije pokretne - objašnjava gradski urbanista.

Sa trga – vidikovca stepeništem i rampama posetioci će se spuštati do prvog od ukupno tri nivoa buduće galerije, na kojem će biti info-pult, radionica, prostor za decu, sala za predavanja i kafić. Tu je predviđen i glavni ulaz, odakle će liftom i stepeništem publika silaziti u dve podzemne etaže predviđene za izložbe.

Ispred same zgrade biće postavljeni stolovi i stolice za odmor, zidovi zgrade biće u staklu, dok će unutra biti mnogo prostora za posmatrače. Granice objekta se utapaju u pejzaž. Izgradnja gradske galerije od ukupno 2.800 kvadratnih metara, ne računajući stepenište, koštaće 1,8 miliona evra.

Za idejno rešenje tim ARCVS dobio je nagradu u visini od 600.000 dinara. Buduću gradsku galeriju osmislile su arhitekte Branislav Redžić, Dragan Ivanović, Zoran Milovanović, Suzana Tisovec, Boris Husanović i Nevenka Redžić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;