BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Gradski trg u Leskovcu na dugačkom štapu, centar parka u privatnom vlasništvu

28.04.2017. | Jugmedia

Iako se nekoliko godina najavljuje izgradnja trga u centru Leskovca, još uvek je neizvesno kada će početi radovi jer imovinski odnosi nisu rešeni, a Jugmedia otkriva da je deo parka ispred hotela „ABC“, zapravo, vlasništvo penzionisanog profesora fizike leskovačke Gimnazije. Profesor u penziji Branislav Đorđević, potražuje putem Zakona o restituciji zemljište na kome se nekada nalazila limarska radnja njegovog očuha, kasnije kafana „Radan”. Pored njega, javilo se još nekoliko vlasnika, među njima i Savez samostalnih sindikata za Jablanički okrug, Vojska Srbije kao i neki od naslednika leskovačke porodice Vojvodić.

- Radovi će morati da sačekaju dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi sa Vojskom i Savezom samostalnih sindkata - kazao je pre 8 meseci direktor JP Urbanizam i izgradnja Milenko Milenković, prećutkujući činjenicu da su i privatna lica vlasnici dela parka.

Naime, grad Leskovac je zatražio i nedavno dobio rešenje Vlade Srbije o utvrđivanju javnog interesa nad spornim zemljištem, posle čega sledi eksproprijacija zemljišta bez obzira da li je jedan njegov deo u postupku restitucije.

Slika. Idejno rešenje za novi gradski trg (preuzeto sa www.jugmedia.rs)

Istovremeno, Poreska uprava je napravila procenu tržišne vrednosti po metru kvadratnom, koja iznosi 5.539,13 dinara. Reč je o petnaestak parcela sa više vlasnika, ali nije uspelo da se sazna o kojoj je ukupnoj površini reč.

- Prema dosadašnjem iskustvu, trećina vlasnika zemljišta se ne složi sa procenom koju daje Poreska uprava, tako što se zahteva veća cena. U takvim slučajevima oni imaju pravo da na sudu potražuju, po njima, pravedniju novčanu naknadu, a takvi procesi traju godinama - objašnjava izvor, uključen u ceo proces.

Grad Leskovac je za izgradnju trga opredelio 50 miliona dinara, koji se prenose iz godine u godinu, s naznakom da to nije i konačna suma.

Pored toga, novcem građana ranije je za 8 otkupljenih idejnih arhitektonskih rešenja centralnog gradskog trga plaćeno 700.000 dinara. Na tu sumu treba dodati i onu za eksproprijaciju zemljišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;