BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Razvojni projekti duž Save i Dunava u Beogradu

04.04.2017. | eKapija

Centar Beograda dugo je bio najpoželjnija lokacija za stanovanje, ali nažalost nema mnogo mogućnosti za novogradnju. Svi su izgledi da će se zbog toga u narednom periodu kao idealna mesta za stanovanje istaći lokacije duž Save i Dunava.

Beograd je jedan od retkih evropskih gradova koji leži na ušću dve međunarodne reke. Taj izuzetan potencijal nije dovoljno iskorišćen. Luksuzni stambeni kompleksi pored reka su česti u svetskim metropolama i najčešće nude potpuno nov koncept života. Da li će im se i kada pridružiti i Beograd?

Prvi takav projekat je „Beograd na vodi“ koji će definitivno uticati na tržište nekretnina i inspirisati druge investitore u godinama koje dolaze. Smešten na desnoj obali reke Save, zauzimaće površinu od milion kvadratnih metara, sa ukupnom površinom građevinskih objekata od 1,8 miliona m². Projekat kompanije Eagle Hills, obuhvatiće stambene jedinice svetskog ranga, najveći tržni centar na Balkanu, hotele, mesta od kulturnog značaja, obrazovne institucije, zdravstvene objekte i mnogobrojna mesta za provod.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Preko puta „Beograda na vodi“ je Blok 18. Ideja prvorangiranog tima na javnom konkursu je da to područje, površine 46,8ha, bude gradski centar u kome su planirani objekti za stanovanje, obrazovanje, zdravstvo, trgovinu, poslovanje, komercijalne delatnosti, ugostiteljstvo, umetničke i kulturne sadržaje.

Gradska uprava Beograda, prepoznala je ovaj potencijal te je odlučila da obale Save i Dunava pokrije planskom dokumentacijom koja je u skladu sa novim Generalnim urbanističkim planom grada Beograda. Namera je da se za izgradnju stambeno-komercijalnih projekata ponude nove lokacije - Makiško polje, leva strana Dunava pored Pupinovog mosta, Ada Huja, Brodogradilište…

Nacrtom planom detaljne regulacije „Brodogradilišta“, područje između Toplane, Ulice savski nasip i mosta Gazela, predviđena je izgradnja stambeno-komercijalnog kompleksa sa kupalištem, sportskim centrima, školama i biciklističkim stazama uz Savu. Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara, a vrtići, osnovne i srednje škole učiniće kraj primamljivim za porodice.

Prema novom planu za Adu Huju, koji obuhvata površinu od 300,7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Ulice despota Stefana.

Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji. S obzirom na istaknut položaj na obali Dunava i ulogu u formiranju siluete grada, objekti koji će se graditi moraju biti reprezentativni, a visina ne bi trebalo da ugrozi vizure sa Dunava na Zvezdaru, odnosno sa Milićevog brda na Novi Beograd i Zemun. Gradski arhitekta Milutin Folić je krajem 2016. godine najavio da će se na ovoj lokaciji graditi veliko elitno naselje.

Folić je najavio i izmene na Čukarici. Prema novom Generalnom urbanističkom planu, prostor Makiškog polja je oslobođen za gradnju, a nekada zaštićena zona, biće pretvorena u novo stambeno-poslovno jezgro u neposrednoj blizini Ade Ciganlije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;