INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Soliteri zamenjuju straćare u Novom Pazaru

31.03.2017. | M.Nićiforović | Novosti

Trenutno u Novom Pazaru „niče" dvadesetak višespratnica i najavljeno je da će se tokom leta kranovi pojaviti na bar još desetak lokacija, a pažnju ovdašnje javnosti posebno privlači činjenica da se najviše novih zdanja podiže u užem delu grada - na placevima sa kojih je prethodno porušeno i uklonjeno pet-šest, pa i više starijih kuća i drugih objekata. Samo se na taj način, kažu investitori i izvođači radova, može doći do lokacije na kojoj će se ulaganja u nove stanove i lokale isplatiti.

- Pazar je tesan grad, nema dobrih građevinskih parcela, pa se snalazimo. Mnogo stanova je izgrađeno na ovaj način, mnogo se još gradi, a za mnoge se tek priprema dokumentacija. Potražnja za stanovima i lokalima je nešto manja nego ranije, ali je još zadovoljavajuća - kaže Asim Zejnelović Ikan, vlasnik vodeće građevinske firme u ovom kraju Ikan 2013, koja je podigla tri i gradi još tri solitera u Novom Pazaru.

Ukupno, u toku je izgradnja oko hiljadu stanova i više stotina lokala. Neki su pred useljenjem, neki još na početku, a sve ono što je „niklo" prethodnih godina je uveliko prodato...

- Vlasnicima porušenih objekata se, kao naknada za plac, ustupa 20 do 30 odsto kvadrature zgrade koji se gradi, dažbine gradu se kreću u rasponu od 60 do stotinu evra po kvadratu, a ako ne uspemo da obezbedimo parking ili garažno mesto, što je u novopazarskim uslovima veoma teško, dužni smo da po svakom stanu ili lokalu uplatimo još 7.250 evra. Gradska uprava nam pomaže i daje neke popuste, ali su komunalije i druga izdvajanja i dalje veliki trošak - objašnjava Zejnelović i naglašava da nema neke velike zarade, ali se posao ipak isplati.

Kaže, gradnjom stanova i lokala pokreće se sve u Novom Pazaru: puni se gradski budžet, zarađuju prevoznici, te stovarišta građevinskog materijala, betonjerke, stotine angažovanih radnika...

- Nažalost, ponestaje nam radna snaga, posebno ona kvalifikovana jer mnogi majstori odlaze u inostranstvo. Inače, kupci stanova i lokala pretežno su gastarbajteri, roditelji studenata, biznismeni i višečlane porodice koje se razdvajaju, pa umesto jedne stare kuće koju ne mogu lako da podele dobijaju nove stanove. Kvadrat stambenog prostora košta od 850 do 1.200 evra - zaključuje Zejnelović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;