Soliteri zamenjuju straćare u Novom Pazaru

31.03.2017. | M.Nićiforović | Novosti

Trenutno u Novom Pazaru „niče" dvadesetak višespratnica i najavljeno je da će se tokom leta kranovi pojaviti na bar još desetak lokacija, a pažnju ovdašnje javnosti posebno privlači činjenica da se najviše novih zdanja podiže u užem delu grada - na placevima sa kojih je prethodno porušeno i uklonjeno pet-šest, pa i više starijih kuća i drugih objekata. Samo se na taj način, kažu investitori i izvođači radova, može doći do lokacije na kojoj će se ulaganja u nove stanove i lokale isplatiti.

- Pazar je tesan grad, nema dobrih građevinskih parcela, pa se snalazimo. Mnogo stanova je izgrađeno na ovaj način, mnogo se još gradi, a za mnoge se tek priprema dokumentacija. Potražnja za stanovima i lokalima je nešto manja nego ranije, ali je još zadovoljavajuća - kaže Asim Zejnelović Ikan, vlasnik vodeće građevinske firme u ovom kraju Ikan 2013, koja je podigla tri i gradi još tri solitera u Novom Pazaru.

Ukupno, u toku je izgradnja oko hiljadu stanova i više stotina lokala. Neki su pred useljenjem, neki još na početku, a sve ono što je „niklo" prethodnih godina je uveliko prodato...

- Vlasnicima porušenih objekata se, kao naknada za plac, ustupa 20 do 30 odsto kvadrature zgrade koji se gradi, dažbine gradu se kreću u rasponu od 60 do stotinu evra po kvadratu, a ako ne uspemo da obezbedimo parking ili garažno mesto, što je u novopazarskim uslovima veoma teško, dužni smo da po svakom stanu ili lokalu uplatimo još 7.250 evra. Gradska uprava nam pomaže i daje neke popuste, ali su komunalije i druga izdvajanja i dalje veliki trošak - objašnjava Zejnelović i naglašava da nema neke velike zarade, ali se posao ipak isplati.

Kaže, gradnjom stanova i lokala pokreće se sve u Novom Pazaru: puni se gradski budžet, zarađuju prevoznici, te stovarišta građevinskog materijala, betonjerke, stotine angažovanih radnika...

- Nažalost, ponestaje nam radna snaga, posebno ona kvalifikovana jer mnogi majstori odlaze u inostranstvo. Inače, kupci stanova i lokala pretežno su gastarbajteri, roditelji studenata, biznismeni i višečlane porodice koje se razdvajaju, pa umesto jedne stare kuće koju ne mogu lako da podele dobijaju nove stanove. Kvadrat stambenog prostora košta od 850 do 1.200 evra - zaključuje Zejnelović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...